Z Ukrajiny prchají i afričtí studenti. Jak zafungovala občanská pomoc a sociální sítě?

27. duben 2022

„Jsem sama napůl z Nigérie, tak jsem se přes různé skupiny Afročechů a Afročešek na sociálních sítích dozvěděla o tom, že sem má přijet velká skupina studentů z Ghany, kteří studovali na Ukrajině,“ vysvětluje Angela Nwagbo. Studentka DAMU v Praze se spolu s dalšími dobrovolnicemi a dobrovolníky zapojila do pomoci lidem z afrických zemí, kteří byli nuceni opustit svá studia a životy v Kyjevě.

Studium na Ukrajině je dostupnější v porovnání se západními evropskými zeměmi, což přispívá k tomu, že tam za vzděláním jezdí hodně mladých cizinců, lidí z Afriky nebo Indie. Stejně jako lidé s ukrajinským pasem jsou pak postiženi válkou, před kterou se snaží uprchnout do okolních zemí, anebo zpět domů. Na rozdíl od ukrajinských občanů u nás ale nemají nárok na dlouhodobá víza a jejich situace je z finančních a legislativních důvodů složitá.

Je to začarovaný kruh, nejraději by hned navázali na své studium. Máme spoustu škol, které je ale nemohou přijmout bez víza, nostrifikace vzdělání a adresy pobytu,“ pokračuje Angela. Výjezdní příkaz z cizinecké policie školám k přijetí nestačí, a studenti se tak ocitli v situaci, kdy na žádnou pomoc často nedosáhnou.

Čtěte také

Už dlouho tu žijí v přechodném spolubydlení, neví, kdy a jestli se podaří jim prodloužit pobyt. Nevím, jak na tom jsou, pokoušeli jsme se jim zařídit alespoň jedno teplé jídlo denně,” říká Angela a zmiňuje i vlastní omezené kapacity pomoci.

S pomocí dalších Čechů s africkými kořeny, přátel a obecně hlavně komunity cizinců v Praze se tak snažila poskytnout základní pomoc lidem, kteří potom často míří do Německa, za svými příbuznými do jiných zemí EU, ale také zpět do Afriky.

Je důležité zmínit neziskovou organizaci Humanitas Afrika, která lidem pomáhala na nádraží. Přesun ghanské skupiny studentů zorganizoval jejich kostel. Ambasády mají trochu svázané ruce, pracují tam Ghaňané nebo Nigerijci a velká část těch aktuálních informací na sítích byla v češtině,“ popisuje Angela situaci, ve které se do primární pomoci sama zapojila.

Jaká je vazba mladých lidí z Afriky nebo Indie na Ukrajinu a co jsou překážky pro to, aby mohli navázat na své vzdělání u nás, zjistíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.