Za čistým mořem do Chorvatska

13. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nejčistší je Středozemní moře na chorvatském pobřeží. Turistům pomáhají s orientací v Chorvatsku nejen čeští, ale i rakouští policisté. Chorvatská sociální demokracie už má svého kandidáta do prezidentských voleb. Na Istrii začíná mistrovství světa v paraglidingu.

Chorvatský Jadran se může pyšnit nejčistší vodou z celého Středozemního moře. Tvrdí to alespoň chorvatské ministerstvo ochrany životního prostředí, které si posvítilo na čistotu vody v celém Středozemním moři. V Chorvatsku zkontrolovalo kvalitu vody na 890 plážích a podle toho je rozdělilo do čtyř skupin.

Na internetových stránkách ministerstva životního prostředí www.mzopu.hr je mapa, kde je kvalita pláží rozdělena do čtyř barev. Modrou, určenou pro kvalitu vody vysoké kvality, získalo 287 pláží, zelenou určenou pro moře vhodné ke koupání 592 pláží a pouze na jedenácti plážích je mírně znečištěné moře. Červenou barvu pro silně znečištěné moře na mapě Jadranu nenajdete.

Turistům v Chorvatsku nepomáhají s tlumočením a radami jen čeští policisté, v těchto dnech se v některých místech u Jadranu objevili také jejich rakouští kolegové. Podle deníku Croatiantimes potkají Rakušané své policisty ve městě Umag, které je nejčastější destinací rakouských turistů. Chorvatsko je po Itálii pro Rakušany druhou nejoblíbenější zemí pro dovolenou.

Kandidátem chorvatské sociální demokracie na prezidentský úřad se stal Ivo Josipovič. Čtyřiašedesátiletý právník je zatím teprve druhým známým kandidátem na prezidenta, který se bude volit příští rok v lednu. Jako první oznámil svoji kandidaturu krajně pravicový politik Miroslav Tudjman, syn prvního chorvatského prezidenta Franjo Tudjmana. Vládní Chorvatská demokratická unie ještě svého prezidentského kandidáta nevybrala.

Na Istrii dnes začíná mistrovství světa v paraglidignu. U istrijského Buzetu se představí světová špička tohoto létání - 130 pilotů z 32 zemí světa. Chorvatsko hostí světový šampionát poprvé a chorvatší paraglidisté nešetří nadšením: "Je to pro nás ohromná poklona, že se tu koná něco jako formule 1 v paraglidingu," citují chorvatská media Petara Klarice z leteckého klubu Tici.

Pořadatelé šampionátu slibují, že na své si přijdou diváci nejen díky výkonům sportovců. Při sledování barevných padáků mohou ochutnat to nejlepší z istrijské kuchyně - lanýže, víno, brandy a olivový olej.

Pokud uvažujete o koupi lodi, pak splitský Institut pro oceánografii a rybářtví nabízí skutečnou lahůdku: vysloužilou průzkumnou loď Bios, která brázdí vody Jadranu už víc než pět desítek let. Asi 27 metrů dlouhá loď postavená v roce 1953 se vědcům už stala nepotřebnou, protože letos v únoru dostali oceánografové novou, modernější loď - Bios 2. Její předchůdce Bios 1, která dosahuje rychlosti 10 uzlů a pojme 14člennou posádku, je nyní k mání za 950 tisíc kun, tedy asi za 130 000 eur.

Bankovní kurzy:
Zagrebačka banka vyplácí za jedno euro 7,29 kun, za sto českých korun dostanete 28 kun.

Ceny pohonných hmot:
V síti čerpacích stanic INA natankujete Eurosuper 95 za 7,65 kun, eurodiesel tam stojí 6,95 kun.

Doprava:
Provoz na většině hlavních dopravních tahů je na středním stupni. U velkých měst ale houstne. Na dálnici A3 se na sjezdu Buzin od 25. do 27. kilometru jezdí jen v jižním pruhu dálnice. Mezi exity Buzin a Velike Gorice se jezdí jen po jedné části dálnice. Rijecká dálnice je zatím otevřená v obou směrech, ale od 21. hodiny do 6. hodiny ranní bude v úseku Orehovica-Diračje uzavřená v obou směrech. Objížďka vede přes Rijeku.

Počasí 14. července:
Slunečno a velmi teplo. Taková je ve stručnosi předpověď pro zítřejší den u Jadranu. Kontrétně: Noční teploty se budou pohybovat mezi 19 až 24 stupni, ty denní vystoupí na 28 až 33 stupňů. Teplota moře se pohybuje od 23 do 25 °C.

Informace pro jachtaře: Vát má zítra severní až severzápadní vítr o rychlosti 35 uzlů. Moře na stupni 2-3, viditelnost 20 kilometrů.

Teplé počasí je a bude i zítra také v Česku. Má být polojasno až oblačno, teploty 27 až 31 stupňů.

Na Slovensku bude zítra slunečno a velmi teplo, teploměr by měl ukázat přes den 27 až 33 stupňů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu