Za Horákovou se v telegramu přimlouval i Albert Einstein

25. červen 2020

Trest smrti vynesený nad Miladou Horákovou a dalšími třemi lidmi ve vykonstruovaném procesu vyvolal velký mezinárodní ohlas. Protestovali hned čtyři nositelé Nobelovy ceny.

Čtěte také

„Na Československo se upíraly zraky Západu už během druhé poloviny 40. let s tím šokem z února 1948. Protože přece jen bylo Československo vnímáno jako masarykovsko-benešovský ostrov demokracie. Tak jako možný experiment, jestli lze sloučit socialismus s demokracií,“ říká v dalším dílu seriálu Českého rozhlasu Plus historik Jan Adamec.  

Někteří českoslovenští emigranti se ve svých nových domovech snažili celý proces prezentovat jako akt zvůle komunistického režimu. 

Dění v Československu zaujalo i Alberta Einsteina. Neváhal napsat telegram tehdejšímu prezidentovi Klementu Gottwaldovi a premiérovi Antonínu Zápotockému.

V červnu si připomínáme 70 let od procesu a popravy Milady Horákové a dalších. Všechny články najdete zde.

Prosím, abyste nevykonali trest smrti u Milady Horákové, Záviše Kalandry, Oldřicha Pecla a Jana Buchala. Byli oběťmi nacismu, vězni německých koncentračních táborů. Jsem hluboce přesvědčen, že si zasluhují žít.
Albert Einstein (14. 6. 1950)

Poslechněte si celý díl seriálu Evy Kézrové. 

autoři: Eva Kézrová , lup
Spustit audio

Související