Za hromadnou otravu vězňů v Pardubicích podle soudu dozorce vinu nenese

13. červen 2017

Za hromadnou otravu vězňů v Pardubicích soud nikoho nepotrestal. Vloni v únoru se skupina odsouzených úmyslně předávkovala léky. Případ vyšetřovala Vězeňská služba ČR i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Státní zástupce potom obvinil ze zanedbání povinností dozorce, který měl vězně na starost.

Dodnes není jasné, co se před téměř 1,5 rokem ve věznici stalo. Vloni v únoru skupina 11 vězňů spolykala prášky na srdeční arytmii. Dozorci je s otravou převezli do pardubické a chrudimské nemocnice, dva z odsouzených byli ve velmi vážném stavu, nakonec se je ale lékařům podařilo stabilizovat. Objevilo se několik možných verzí, vyšetřovatelé ale postupně vyvrátili variantu možného protestu proti podmínkám ve věznici. Mladí vězni s léky jen experimentovali jako s náhražkou drog.

Čtěte také

Státní zástupce obvinil dozorce, který měl službu v době, kdy se vězni otrávili. Podle obžaloby správně nedohlížel na odsouzené, neprovedl u nich prohlídku, když se vraceli do cel, a jeden z vězňů tak mohl pronést léky, které údajně našel v popelnici.

Soud dozorce zprostil obvinění. Podle předsedy okresního soudu v Pardubicích Milana Špryňara se nic z toho nepodařilo jasně prokázat a nedá se vyloučit i jiný možný scénář. Rozsudek ale ještě není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu pro odvolání.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio