Za lyžování si lidé připlatí. Provozovatelé areálů kvůli rostoucím nákladům zdražili skipasy

11. listopad 2022 15:37

Za pár týdnů na jihočeské svahy vyrazí první lyžaři. Letos si ale kvůli rostoucím cenám energií mírně připlatí za skipasy. Provozovatelé areálů očekávají po covidových letech sezonu bez omezení. Už kontrolují lanovky, sněžná děla a všechny systémy nutné k provozu.

„Děláme standardní přípravné práce před sezonou. Všechno se musí prověřit. Nejdůležitější je zasněžovací systém, tam jsou poměrně složitá zařízení, potrubní systém, rozvody pod sjezdovkou. Pak samozřejmě všechna dopravní zařízení – lanová dráha, lyžařské vleky,“ popisuje ředitel lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Rostoucí ceny energií nutí provozovatele zvýšit ceny permanentek. „Rozdíl ročních nákladů na energie bude zhruba plus 200 procent. Čeká nás zdražení skipasů mezi 10 a 15 procenty. Základní jednodenní vstupné pro dospělého v hlavní sezoně bude 790 korun, pro mládež 650 korun. Třeba u dospělého došlo ke zvýšení ze 700 korun,“ uvádí Luděk Sáska.

Ke zdražení letos přistoupil i Skiareál Lipno. Jednodenní skipas pro dospělého vyjde v hlavní sezoně na 1190 korun. „Ačkoliv se bude zdražovat řádově o osm procent ten základní denní skipas, tak cena celosezonního skipasu zůstává na loňské úrovni,“ dodává generální ředitel Lipno servisu Matěj Kratochvíl. Rodinná permanentka naopak vyjde o víkendech o sto korun levněji než loni.

Čtěte také

Před sezonou pořídil Skiareál Lipno osm sněžných děl a novou rolbu. „Do ní je instalován systém, který měří na centimetry sněhovou pokrývku na sjezdovkách, pak automaticky nabírá potřebnou výšku sněhu, což znamená daleko efektivnější náklady na zasněžování i práci se sněhem,“ líčí Matěj Kratochvíl.

Na Zadově budou kvůli šetření méně využívat sněžná děla. „Omezíme takové ty krajní stavy při minus jednom, minus dvou stupních, kdy se už zasněžuje, protože ten sníh potřebujeme, ale není to zdaleka tak efektivní,“ vysvětluje Luděk Sáska.

Rostoucí ceny energií se negativně dotkly i zimního střediska Monínec. Tam vůbec nespustí zasněžovací technologii Snow Factory. V zimě zavedou plovoucí ceny skipasů, podobně jako v alpských střediscích.

Nové ceny skipasů zveřejnil i příhraniční areál Hochficht v Rakousku. Jak potvrdil mluvčí Martin Řezáč, ceny stouply v průměru o devět procent.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související