Za měsíc přečteme jednu knížku a nestydíme se za to, říkají holky z Literární zašívárny

11. leden 2023
Záložka

Instagramový profil Literární zašívárna se původně věnoval knížkám všeobecně, až později se dvě kamarádky Natálie Příhodová a Lucie Pfeiferová zaměřily na světovou i českou klasickou literaturu. „Knížek je Instagram plný a dost přesycený. My jsme chtěly něco, co tady ještě nebylo, což byla klasika, kterou jsme i samy četly,“ přibližují v Záložce.

„Naším zájmem nikdy nebylo klasiku popularizovat nebo ji nějakým způsobem zpřístupňovat. Klasika nemá velké obecenstvo, protože jde často o něco povinného, co máme spojeného se školou. My se ji snažíme šířit například společným čtením,“ vysvětluje Lucie.

Podle knížky, kterou si samy vyberou, vytvářejí každý měsíc obsah ke společnému čtení. Jde o doplňující informace o autorech, citáty, tematické ilustrace, případně i soutěže pro sledující. „Na závěr přidáme naši recenzi a sledující, kteří se zapojili, nám píšou komentáře a kolikrát vznikne hezká diskuze,“ doplňuje Natálie.

„Hemingway mi třeba vůbec není sympatický, proto jeho knihy číst nebudu,“ říká Lucie k tomu, jestli je pro ni důležité znát osobnost autora, jehož knihy čte. Postoje, zásady a životní filozofie jsou pro ni však důležitější než třeba pohlaví spisovatelů a spisovatelek. Natálie s tímto názorem souhlasí a dodává, že ke knížkám „lidsky“ zajímavějších autorů a autorek má mnohem blíž.

Kromě klasiky pravidelně řeší i další témata spojená se čtením. Je například povinnost každého čtenáře dočíst každou knihu, kterou začne číst? „Ne. Brát jako povinnost a donutit se dočíst knihu, když je mi to proti srsti, nevede k ničemu dobrému. Na druhou stranu je dobré najít si v každé knížce něco, co se nám líbí, klidně nějaké detaily nebo konkrétní myšlenky. Kvalita nad kvantitou,“ říkají shodně.

„Mně tohle rychločtení připomíná zkouškové na vysoké škole, kdy jsme měli přečíst třicet knih a já si to nechala na posledních čtrnáct dní. Zpětně o nich nic nevím,“ dodává Natálie. „Když za měsíc přečteme jen jednu knihu, třeba z našeho společného čtení, nevidím v tom nic špatného. Vůbec se za to nestydíme. O té jedné knížce se dokážu bavit víc dopodrobna a mnohem víc jsem si o ní zjistila, než kdybych za měsíc přečetla knih třeba deset,“ uzavírá Lucie. Obě tak potvrzují slova jejich oblíbené spisovatelky Donny Tartt: „Je lepší znát jednu knihu důkladně než sto povrchně.

Pusťte si celou Záložku s Natálií a Lucií z Literární zašívárny a zjistíte, jak se bavit o klasické literatuře a proč jedna knížka za měsíc bohatě stačí.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio