Za nevědomé praní špinavých peněz může jít žena z Brněnska do vězení

26. květen 2015

Až tři roky vězení za nedbalost hrozí mladé ženě z Brněnska, která zpronevěřila půl milionu korun. Podle policie přitom naletěla podvodníkům, kteří e-mailem nabízí práci z domu.

Žena měla pro falešného zaměstnavatele dělat finanční analýzy. Podmínkou bylo, že si nejprve založí účet v bance a údaje k němu zaměstnavateli předá. Za to získala pět tisíc korun. Až po čtvrt roce zjistila, že její účet slouží k praní nelegálních peněz.

„Ona se dostala do takového mlýnského kamene: jednak dala tomu svému novému zaměstnavateli všechny údaje k tomu svému účtu a vůbec asi pravděpodobně netušila, že ten účet může být zneužit. Na druhou stranu je odpovědná sama za sebe a mohla by tušit, že se toto může stát,“ říká k tomuto případu mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Podobných kauz podle policie v poslední době přibývá. Lidé by si proto měli všechny nabídky práce, které jim přijdou e-mailem, řádně prověřit.

„Neměli by reagovat na zaměstnání, které má spočívat v tom, že vám potenciální zaměstnavatel pošle peníze, aniž byste pro něho něco udělali. To už by mělo být od začátku podezřelé, že takhle pracovní trh nefunguje – že předem dostanete peníze, aniž byste měli smlouvu a cokoliv řádného vykonali,“ nabádá kriminalista Ladislav Rozík.

„Samozřejmě na internetu je spousta možností, jak si řekněme toho nového zaměstnavatele nějakým způsobem ověřit, zda opravdu dělá to, co dělá, zjistit si nějaké reference a samozřejmě v těch prvních kontaktech být velmi opatrný,“ dodává mluvčí Malášek.

autoři: mta , mav
Spustit audio