Za pomoc opuštěné rodině koncentrační tábor. V Galerii Vinohradská 12 se koná výstava Mauthausen, koncentrák smrti

5. listopad 2018

Odkrytí smutné pravdy o rodině Stanislava Kunce stojí za výstavou konanou v Galerii Vinohradská 12. Její autorkou je rozhlasová zvukařka a fotografka Zdeňka Mlýnková.

Zdenka Mlýnková pochází z jihomoravského Blanska, ale osud ji zavál do Prahy. Při nedávných ohlédnutích za minulostí ji cesty po stopách předků zavedly nejen na Moravu, ale také do rakouského Mauthausenu, kde se nachází bývalý koncentrační tábor.

Odkryla tak smutné tabu rodiny Stanislava Kunce, který byl v době II. sv. války v tomto lágru umučen. V době války pracoval ve Zbrojovce Brno, kde s kolegy uspořádal finanční sbírku na pomoc jedné opuštěné rodině. To se však považovalo za vzpouru proti nacistické Říši a na základě udavačství ho zatklo gestapo, byl vzat do vazby a poté odvezen do Mauthausenu, kde během čtyř měsíců zahynul. V roce 1946 mu prezident republiky udělil uznání za zásluhy v boji za osvobození republiky Československý válečný kříž 1939 In Memoriam.

K dohledání pravd a odhalení nacistického režimu byla autorce výstavy nápomocna také kniha s výstižným názvem Mauthausen, lágr smrti. Napsal ji bývalý ředitel brněnského gymnázia profesor Karel Littloch. Také on byl donucen projít koncentračním peklem, ale protože přežil, napsal po svém návratu domů svědectví, které vypovídá o „životě“ v lágru a o systémech koncentračních táborů převážně v letech 1941-1942.

Osudy obou mužů, dobové fotografie, kopie dokumentů, výňatky z již zmíněné knihy, ale také souvislosti nejen brněnských událostí válečné doby se staly inspirací pro uspořádání této výstavy.

Vzácnými hosty besedy budou historik Mgr. Jan Jandl z Brna, Mgr. Milena Spoustová z Kounicových kolejí v Brně a Mikuláš Kroupa, spoluautor občanského sdružení Post Bellum a redaktor Českého rozhlasu v Praze.

Výstava bude pro veřejnost otevřena každý listopadový čtvrtek od 12 do 18 hodin. Je uspořádána v rámci připomenutí 100. výročí vzniku Československa.

Spustit audio