Za radikální ořezání stromů u chrudimského Tesca padla pokuta 70 tisíc

2. březen 2017

Česká inspekce životního prostředí potrestala ořezání stromů u chrudimského Tesca. Zahradnická firma podle ní až příliš tlačila na pilu a akáty na parkovišti zásahem poškodila. Za porušení zákona v tomto případě hrozila až milionová pokuta.

Pokud inspekce prokáže přestupek, má možnost potrestat nejen majitele stromů - to je v tomto případě obchodní řetězec Tesco, ale i najatou firmu, která ořezání stromů zajišťovala. Nakonec platí jen to druhé, zahradnické společnosti inspektoři uložili peněžitý trest 70 tisíc korun.

Radikální zahradník

„Pracovník společnosti AB Facility, která byla na ořezy stromů najatá firmou Tesco, provedl ořezy velmi nešetrně. Stromy přišly o velkou část koruny. Odborný posudek prokázal, že tímto zásahem došlo ke zkrácení jejich životnosti a jsou výrazně více ohroženy infekcemi,“ uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

38 akátů lemuje přístupové cesty na parkovišti před obchodním domem. Vloni v únoru je arboristé seřízli tak, že stromům pak chyběla asi třetina koruny. Společnost Tesco situaci vysvětlila tak, že chtěla sjednotit vzhled stromů a na zásah si objednala specializovanou firmu.

Jenže podle posudku, který si nechala Česká inspekce životního prostředí zpracovat, bylo ořezání příliš razantní, dřeviny poškodilo a zkrátilo i jejich životnost. Firma měla možnost se proti rozhodnutí inspekce odvolat. Neudělala to a vyměřenou pokutu už zaplatila.

Třetina z původně osmimetrových akátů je po zásahu "zahradníka" pryč
autor: kop
Spustit audio

Související