Za roční kupon na MHD v Praze zaplatí od října studenti a senioři téměř o 1 000 korun méně

28. srpen 2018 14:03

Dosud platili studenti za desetiměsíční kupon 2 400 Kč a senioři 2 200 Kč. Nově si mohou pořídit roční kupon za 1 280 Kč.

Novinku v MHD dnes (28. 8. 2018) schválili pražští radní. Má podle magistrátu cestujícím v Praze trochu vynahradit vládní slevu na jízdné 75 %, která začne platit od září. Ta se totiž vztahuje jen na linkové autobusy a vlaky, a ne na městskou hromadnou dopravu.

Druhy kupónů, které si budou moct studenti a senioři nově pořídit

Studenti do 26 let a senioři od 60 let budou mít na výběr ze tří typů. Mohou si pořídit buď měsíční kupon za 130 Kč, čtvrtletní za 360 Kč, anebo už zmiňovanou roční jízdenku za 1 280 Kč. To, že bude kupon platit celých 12 měsíců, je další změna. Do současné doby si mohli studenti koupit kupon jen na 10 měsíců, tedy na školní rok. Pro seniory zase dopravní podnik nabízel jen pětiměsíční jízdenku. A stále platí, že lidé starší sedmdesáti let mají cesty po Praze úplně zdarma, stejně jako senioři nad 65 let, pokud si pořídí speciální průkazku. Náklady na slevy budou stát magistrát přibližně 209 milionů korun.

Další slevy v dopravě odsouhlasili tento týden také středočeští zastupitelé

K státem nařízené 75 procentní slevě přidali ještě jednu. Dětem, studentům a seniorům odpustí částku zbývajících 25 % a ti tak budou mít jízdné v Středočeském kraji zdarma. Týká se to však pouze předplacených kupónů, například ročních nebo čtvrtletních.

Pravidla poskytnutí slev v Středočeském kraji 

Děti a studenti musí mít bydliště ve Středočeském kraji, senioři musí být starší 65 a děti 6 let. Škola pak nesmí ležet ve stejné obci, kde bydlí. Místo výuky může být i mimo Středočeský kraj, ale sleva se vztahuje jen na území středních Čech. Jízdné ve výši 25 %, tedy část zbývající po odečtení státní slevy 75 %, cestující zaplatí a po té mu bude zpětně, na základě žádosti, proplacena.

 

autor: JMys
Spustit audio