Za sražení a usmrcení dvou školáků dostal řidič v Plzni podmínku

14. březen 2018

Řidič, který loni v červnu srazil na přechodu pro chodce v centru západočeské metropole dva školáky, si dnes u soudu v Plzni vyslechl rozsudek. Soud mu uložil podmínku na tři roky, zákaz řízení a musí zaplatit několikamilionové odstupné. Ani jeden z chlapců nehodu nepřežil.

Okresní soud Plzeň-město uložil podmíněný trest čtyřiadvacetiletému řidiči, který loni v červnu srazil na přechodu pro chodce v centru Plzně dva chlapce ve věku sedm a dvanáct let. Bratři utrpěli těžká zranění, kterým ještě týž den v nemocnici podlehli. Řidiči Patriku Hulcovi hrozilo za usmrcení z nedbalosti až šest let vězení. Soud mu nakonec vyměřil podmínku na tři roky se zkušební lhůtou čtyř let a uložil mu čtyřletý zákaz řízení. Jak dále potvrdila soudkyně Lenka Prýcová, řidič navíc musí zaplatit čtyři miliony korun jako odškodné rodině dětí. Rozsudek zatím není pravomocný.

Nehoda se stala v sobotu 17. června večer na křižovatce v centru Plzně u parkovacího domu Rychtářka. Děti šly k fotbalovému stadionu ve Štruncových sadech. Na semaforu blikalo žluté světlo. Obžaloba vinila Hulce z toho, že dostatečně nesledoval provoz. Řidič se u soudu bránil tím, že děti na přechodu neviděl, oslnilo ho prý slunce. Podle spisu vůbec nebrzdil.

Soud při vyměřování trestu přihlédl podle soudkyně k tomu, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu ani drog, nejel nijak zvlášť rychle a oslnilo ho slunce. Patrik Hulc také vyjádřil lítost nad tragédií, po nehodě kontaktoval rodinu a zaplatil jí několik tisíc korun, byl i na pohřbu dětí.

autor: sch | zdroje: Aerofilms , ČTK
Spustit audio