Za svědky minulosti s Milanem Švihálkem

Publicista, scenárista, dramaturg a spisovatel Milan Švihálek prožil dětství a mládí v Olomouci. Svůj profesní život spojil s televizí, v letech 1968 až 1994 působil v ostravském studiu Československé televize, s televizí i rozhlasem spolupracuje dodnes.

Je mimo jiné autorem scénáře k filmovému dokumentu o historii rozhlasu Století rádia.

Vytvořil stovky scénářů k publicistickým, dokumentárním, soutěžním, vzdělávacím i zábavným pořadům a seriálům. Vzpomeňme například sérií reportáží o plavbách osamělého mořeplavce Richarda Konkolského na jachtě NIKÉ kolem světa či „Nebezpečný svět kalorií“ o boji proti obezitě s Rajko Dolečkem.

V letech 1983 až 1986 se Milan Švihálek věnoval psaní scénářů a natáčení dokumentárního seriálu o technických památkách a starých řemeslech „Za svědky minulosti“, kterých bylo natočeno 42 dílů. Seriál se stal základem stejnojmenné publikace, která vyšla o rok později. Po ní následovala dlouhá řada dalších knih. Svými reportážemi, rozhovory a články pravidelně přispívá do časopisů a magazínů.

Za své dokumentární snímky získal Milan Švihálek řadu ocenění na různých festivalech a přehlídkách – například Hlavní cenu Academia filmu Olomouc za dokument „Učitelka“ (režie Jindřich Roháč, 1974) nebo Výroční cenu ČST a Cenu Československého literárního fondu za dokumentární seriál „Za svědky minulosti“ (1987).

Čerstvý sedmdesátník Milan Švihálek byl hostem v našem studiu ve čtvrtek 17. dubna.

autor: av
Spustit audio