Za svobodu musíme ručit nejen pohodlím, ale i vlastní krví, píše Milan Uhde v první epizodě série Střepy

24. březen 2022

Přesně měsíc po ruské invazi startují na Plusu Střepy – spisovatelský pohled na svět rozbitý válkou na Ukrajině.

V první epizodě uslyšíte autora divadelních i rozhlasových her, disidenta a signatáře Charty 77 Milana Uhdeho. Napsal úvahu a nazval ji Život na sopce.

„Ruská armáda přepadla Ukrajinu. Ruský vůdce přitom zveřejnil požadavky odůvodněné údajným zabezpečením státu. Spočívaly v návratu evropských poměrů před rok 1997. Nutno počítat s tím, že nás zkusí zbavit bezpečí mocensky. Přepadení sousední země hraje úlohu zkušebního precedentu. Naše spojenecké svazky provází opětovné poznání, že za svobodu musíme ručit nejen pohodlím, ale i vlastní krví,“ píše Milan Uhde.

V následném rozhovoru se ho Daniela Vrbová ptá, nakolik mu dnešek připomíná rok 1968 a tehdejší okupaci Československa, zda by jel – a v roli politika se Uhde rovněž po roce 1989 zhostil - do Kyjeva jako Petr Fiala, jaká slova máme volit v popisu války…

Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

Začínáme ve čtvrtek 24. března v čase 5.05 – Milan Uhde čte svůj text Život na sopce a odpovídá na otázky Daniely Vrbové. V pátek Marie Iljašenko.

Ve vysílání každé pondělí, středu a pátek v čase po půl desáté. Všechny díly najdete postupně na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autoři: Petr Šabata , Pavel Vondra
Spustit audio