Za tři měsíce devět tisíc pokut. Radary v Hlinsku a okolí nezahálejí

13. prosinec 2016 07:05

Na začátku září vyhlásilo Hlinsko válku pirátům silnic. Město nakoupilo nové radary, které strážníci zapínají na nejvíce rizikových místech. Za techniku město zaplatilo tři miliony korun. O peníze se ale Hlinsko bát nemusí. Počet přestupků, a tím pádem i pokut, je totiž obrovský.

Číslo zaskočilo i hlinecké úředníky, kteří mají přestupky na starosti. Od 5. září, kdy jsou radary v provozu, totiž zaznamenaly skoro 9,5 tisíce případů překročení maximální povolené rychlosti.

Počet pokut bude ale trochu nižší, vyřazují se například jízdy hasičů nebo záchranné služby, a také cizinci, protože by pro hlinecké bylo velmi složité donutit zahraniční řidiče pokutu zaplatit.

Závodníci bez vavřínů

Rekord v tom horším smyslu slova nepadl v Hlinsku, ale v sousední Krouně, kam hlinecká radnice radary také umístila. Na příjezdu do Krouny, tedy tam, kde je maximální povolená rychlost 50 km/h, jel řidič osobního auta rychlostí 132 km/h.

Na stejném místě drží přestupkové prvenství i nákladní doprava - řidič kamionu do obce najížděl rychlostí 110 km/h.

Radar v Poličské ulici v Hlinsku

Radary řidiče zklidnily

Radary prý situaci zlepšily, starosta Krouny sice přiznává, že radar není stoprocentní pojistka, ale řidiči si dávají větší pozor a provoz v obci je bezpečnější.

Stejný pocit má i starostka Trhové Kamenice, kde je budka pro radar u hlavní silnice ve směru na Žďár nad Sázavou, a i tam prý výrazné zlepšení v tom, jak se řidiči chovají.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio

Související