Za vstupné na koupaliště zaplatíme na mnoha místech víc. Příčinou je hlavně výrazné zdražení energií

29. květen 2022 08:07

Provozovatelé koupališť mají z letošní sezóny trochu strach. Už teď odhadují nárůsty cen za energie na víc než sto procent a promítnout zvýšení nákladů do vstupného v plné výši nejde. Rozdíl se v řadě případů může pohybovat i v miliónech korun.

Čtěte také

„Zvýšili jsme ceny o 10 procent, ale náklady nám to určitě nepokryje,“ jeden příklad za všechny nabídl ředitel koupaliště v Lodíně na Královéhradecku Martin Korbel.

Koupaliště, které společně s přilehlým kempem provozuje obec, totiž počítá s nárůstem cen za elektřinu o stovky procent. „Ceny za energie stouply na trojnásobek toho, co jsme platili v loňském roce. A měsíční spotřeba stála zhruba 350 tisíc korun.

Pokud by se tyhle odhady vyplnily, pak to jsou jednoduché počty. 350 tisíc krát 3 měsíce provozu koupaliště krát trojnásobná cena - a jen za elektřinu by koupaliště zaplatilo přes 2 miliony korun navíc. Hradecká Flošna je na tom v absolutních číslech možná ještě hůř - spotřeba energií je tam ještě větší než v Lodíně.

Čtěte také

A ani tady 20 korun ke vstupnému navíc situaci nezachrání, říká vedoucí koupaliště Jan Konvalinka. „Navýšení nákladů je tak veliké, že zvýšení vstupného to nemůže pokrýt. Především je to elektrická energie, předpokládáme 2,5 až 3 krát nevýšení. A kolem 10 procent se zvedla cena vody a tepla, vyhříváme bazény.

A jsou tu i další náklady, zaměstnanci a brigádníci chtějí podle Jana Konvalinky víc peněz než dřív. „Abychom sehnali nějaké brigádníky, tak se zvyšovaly odměny pro tyto pracovníky. A stejně nemáme lidi především na úklid. Uklízet se nikomu nechce, tam se nám nedaří získat pracovní síly.

Čtěte také

Promítnout kompletní nárůst nákladů do cen vstupného nejde, při víc než dvojnásobném vstupném by podle Jana Konvalinky reálně hrozilo, že návštěvnost výrazně klesne. A právě počet návštěvníků v sezóně je pro ekonomiku koupališť další klíčová věc.

„Pro nás je podstatné počasí a s tím spojená návštěvnost. V podstatě potřebujeme, aby průměrně přišlo na koupaliště alespoň 400 lidí denně. Včetně všedních dnů. V minulém roce jsme měli průměrnou návštěvnost 270 osob za den, vysvětluje Martin Korbel.

Zdražování se obecně týká častěji spíš velkých areálů se složitějšími technologiemi a několika bazény, ale neplatí to vždycky. Třeba v Trutnově se ještě letos rozhodli ceny udržet na loňské hranici. Zdražovat nebudou třeba ani na koupališti Dachova u Hořic, ve Včelné na Rychnovsku nebo na dalších místech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související