Za zábavnými pořady ostravského rozhlasu stál před 60 lety redaktor Zdeněk Milt

11. červenec 2022

V naší fonotéce jsem objevil sérii archivních pásků z roku 1962; jsou na nich zábavné pořady staré či spíše mladé šedesát let. Jejich společným pachatelem byl redaktor Zdeněk Milt; koncem května jsme se s ním rozloučili naposled.

Čtěte také

Humor, před šedesáti lety prezentovaný ostravským rozhlasem, měl řadu poloh, od krotké na úrovni Vilímkových Humoristických listů, přes čiré Dada v podání Divadélka pod okapem, až po satiru takzvaně komunální. V jedné z estrád citovaných pořadem Vybrali jsme za vás to dokazoval Mistr Josef Kobr.

Pár slov na vysvětlenou: Pořadem Vybrali jsme za vás, který připravil Zdeněk Milt, provázeli Věra Juščáková a Stanislav Malý, režii měla Věra Pražáková, mistrem zvuku byl Zdeněk Hrubý, techničkami Miluška Fischerová a Helena Nosálová. Natáčelo se celé odpoledne až do pozdního večera, pořady se tenkrát doslova vyšívaly.

Pořad Vybrali jsme za vás se chystal v režii 3 ostravského rozhlasu pro stanici Praha, tedy pro celostátní vysílání, natáčelo se 16. července 1962. Právě v tom roce se stala Ostrava občasným domovem Miroslava Horníčka, který tu s Milošem Kopeckým uváděl Tvrďák, na ostravské scény se dostala i pražská hvězda Hana Hegerová.

Spustit audio