Začalo otevírání kasiček Tříkrálové sbírky. Větší část výtěžku zůstane v místě, kde se vybíralo

17. leden 2023 08:28

Tříkrálová sbírka skončila, začíná otevírání kasiček. Pracovníci charity už spočítali přes třetinu pokladniček, ve kterých bylo více než 57 milionů korun. Výtěžek sbírky zjišťovali například na radnici v Trhových Svinech na Českobudějovicku.

Peníze z třiadvaceti kasiček v Trhových Svinech sčítá se svými kolegyněmi diecézní koordinátorka Tříkrálové sbírky Marie Vaňo. „Musí se počítat jednotlivé pokladničky, nemůže se to sesypat na jednu hromadu. Rozpečetíme pokladničku, rozdělíme peníze podle nominálních hodnot a zapíšeme. Loni se vybralo téměř sto tisíc, z toho 65 procent jde do místa, kde se vybíralo,“ říká.

V Trhových Svinech letos se sbírkou pomáhalo čtyřicet malých koledníků, kteří přinášeli požehnání do domovů místních obyvatel. Větší část výtěžku zůstává v místě konání sbírky.

Peníze jsou určené na pomoc nemocným a potřebným. „Máme třeba příklad v Horní Stropnici, kde byla paní po mozkové příhodě a celé město se v Tříkrálové sbírce složilo na její podporu. Vybrali tam přes 80 tisíc korun, které půjdou na podporu jejich spoluobčanky,“ líčí mluvčí diecézní charity Veronika Kabátová.

Čtěte také

Část výtěžku Tříkrálové sbírky podpoří větší nadregionální projekty nebo poputuje na pomoc do zahraničí. „Další peníze míří na podporu skladu pro mimořádné situace tak, aby charita byla opravdu připravena pomoci ve chvíli, kdy se něco stane. Sklad disponuje stany, vyhřívadly, vysoušeči, záložními zdroji, osvětlením a tak dále, i to je potřeba finančně podpořit,“ dodává Veronika Kabátová.

Pomoc Tříkrálové sbírky oceňuje i starosta Trhových Svin David Štojdl. „Hlavně jsem rád, že po dvou letech se koledníci vrátili do ulic, a děkuji organizátorům, že to zprostředkovali. Doufám, že výtěžek půjde co nejpotřebnějším spoluobčanům,“ komentuje.

Výtěžek Tříkrálové sbírky v pětitisícovém městě se po sečtení všech kasiček vyšplhal na 126 911 korun, což je o celých třicet procent víc než loni.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související