Začalo první rojení kůrovce. Podle lesníků by ale letos neměl tento škůdce způsobit velké škody

9. červen 2021 09:22

Podle lesníků začalo po posledním oteplení první letošní rojení kůrovce. Přišlo zhruba o dva až čtyři týdny později než v minulých letech a škůdců je v lesích méně než dřív. Přesvědčit jsme se o tom s mikrofonem byli v hradeckých městských lesích, kde jsou i letos nainstalované lapače a lapáky.

Čtěte také

„V podstatě se dá říct, že je to lapač a současně je to otrávaný lapák. Jde o síť napuštěnou insekticidem. Uprostřed je zavěšený feromon. A ten jak kůrovce láká, tak on narazí to sítě. A protože je napuštěná insekticidem, tak ho to zapije," ukazuje nadlesní Městských lesů Hradec Králové Tomáš Jankovský jedno z mnoha pro kůrovce doslova životu nebezpečných míst.

„Když budeme dobře hledat, tak je určitě najdeme. A tady už jsou nachytaní. Tady je vidět, že jak kůrovci na síť narazí, tak spadnou dolů a jsou mrtví."

První rojení kůrovce bývalo v minulých letech mezi 1. a 8. květnem. Letos nastalo výrazně později. Kůrovcům chladné a deštivé počasí, tedy to normální, jaké bývlo dříve a jaké je i letos, nesvědčí.

Čtěte také

Tomáš Jankovský vysvětluje, že příroda se brání sama a kůrovec to za takového počasí nemá jednoduché.
„Protože i kůrovec má zase své nepřátele. Významná jsou různá houbová onemocnění, jenž se šíří v jejich chodbičkách. Prostě vlhko přeje houbám a ty zase kůrovce likvidují. Takže i kůrovec má zkrátka těžký život."

A když jsou stromy plné mízy a v plné síle, dokáží kůrovce doslova zelepit pryskyřicí. Ovšem tohle za sucha nefunguje. A tak je letos kůrovců v přírodě, ale i v lapačích nebo lapákách výrazně méně než v minulých letech.

Kdyby byla kalamita, vypadá to jinak, popisuje Tomáš Jankovský.
„To bychom je viděli i pod tím lapačem. Teď je situace v nějakém základním stavu."

Čtěte také

Tento základní stav platí pro celý Královéhradecký kraj a také pro většinu území republiky. Škody tak budou menší než v minulých letech.

Potvrzuje to i mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.
„Už nyní odhadujeme, že se letos vylíhnou jen dvě generace kůrovce. Podle všeho by nemělo dojít k extrémnímu napadení stromů jako v letech 2015 až 2019. Nelze ale předjímat úplné utlumení kalamity. Ta pokračuje na Vysočině a aktuálně jsou jejím ohniskem i severní Čechy."

A ještě několik čísel. Hradecké městské lesy vytěžily v roce 2019 celkem 6,5 tisíce metrů krychlových kůrovcového dřeva. V loňském roce, už za příznivějšího počasí, to bylo zhruba 1,5 tisíce a letos zatím 150 kubíků.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související