Začaly zápisy do prvních tříd

4. duben 2018

Stovky dětí v Plzni čekají zápisy do prvních tříd. Začaly 3. dubna a potrvají do konce měsíce. Mezi prvními přišly děti do základní školy v Plzni - Újezdě.

V Česku začaly zápisy do základních škol. Podle odhadů ministerstva školství k nim má přijít zhruba 135 tisíc dětí, asi pětina z nich dostane odklad. Počet prvňáčků nejspíš podruhé za sebou klesne. Na základních školách v Plzni by proto měla být kapacita dostatečná. Radnice předpokládá, že do prvních tříd nastoupí v 26 školách zřizovaných městem kolem 1600 prvňáků. Připraveno je pro ně 72 tříd. Mezi prvními uspořádala zápis základní škola v Plzni-Újezdě.

„Je to takový zlom, kdy dítě školkového věku se přesouvá do toho školního. Emička už se těší, už se připravuje. Je to pro nás taková radostná příležitost," pochvalovala si slavnostní událost maminka budoucí prvňačky paní Jana.

Při zápisu učitelé u dětí prověřují školní zralost a školní připravenost. Jde tedy o to, jak se děti umí samostatně chovat, jestli se například umí představit. Měly by také umět napočítat do pěti, dobře držet tužku ve špetce a také třeba rozpoznat jednotlivé barvy a tvary. Většina dětí zvládá úkoly dobře.

„Jediný problém, který vidíme teď v poslední době u zápisů, jsou logopedické vady. Ty ale většinou během první třídy vymizí," řekla učitelka základní školy v Plzni-Újezdě Michaela Koutová.

Předškolní příprava je podle učitelů na prvňácích znát

Pro děti před nástupem do školy nově platí povinný předškolní rok. Příprava na školu se podle učitelů vyplácí, děti umí věci, které dříve nebývaly obvyklé.

„Každý rok chodí děti velmi šikovné, většinou všechny do školky chodily. Umí pracovat i v centrech, což také roky před tím nebylo. Je to moc fajn a nám se tak s dětmi samozřejmě také bude pěkně pracovat," shrnula Michaela Koutová.

Zápisy prvňáků budou po celý duben, přesný termín si určí školy samy. Většina z nich má elektronický registrační systém, který rodičům umožňuje vybrat si konkrétní čas, kdy přijdou k zápisu. Před školami se tak už nebudou tvořit fronty, jako to bylo před několika lety.

Přehled termínů je na Portále základních a mateřských škol města Plzně i na stránkách škol. Rodiče si mohou školu vybrat, přednostní právo na přijetí mají děti ve spádových školách podle místa trvalého pobytu.

Spustit audio