Začátek května je ideální dobou k hledání brigády. Každý druhý Čech najde brigádu do jediného měsíce

Firmy už hledají brigádníky na léto. Zájem je hlavně o pracovníky ve stavebnictví, recepční nebo třeba o obsluhu letních zahrádek.

17letá Anna studuje na střední škole v Praze. Stejně jako její spolužačky si přivydělává na brigádě. O víkendech proto mění školní tašku za společenské oblečení, pracuje jako hosteska. „Letos jsem se k brigádě dostala díky kamarádce. Odměnu máme vždycky 120 korun,“ popisuje.

Podle personálních agentur je začátek května ideální dobou, kdy hledat práci na léto. Jen restaurace nabízejí o čtvrtinu víc míst než před měsícem.

Číšníci a servírky si přijdou minimálně na 60 korun na hodinu

„Ve stavebnictví je samozřejmě poptávka po stavebních dělnících, ale i kvalifikovanějších profesích, například zednících. V gastronomii zase hledají číšníky, servírky, uplatnění najdou i obsluhy různých sezonních bister, které jsou otevřené během léta. Například zmrzlináři nebo prodavači cukrové vaty,“ říká Andrej Slivka ze společnosti Annonce.

Čtěte také

Oproti minulému roku se výše odměny u sezonních brigád zvýšila v průměru o 10 %. Pokud se zaměstnavatelům nedaří pozici obsadit, plat ještě zvedají, dodává Andrej Slivka. Číšníci a servírky si v tuzemsku přijdou minimálně na 60 korun na hodinu plus spropitné. V Praze to může být samozřejmě až dvojnásobek.

Brigády si hledají také čerství absolventi

S blížícím se létem se ale nabídka pracovních míst zmenšuje. Podle Reného Kuchára z agentury Student jsou totiž mezi zájemci nejen školáci, ale i senioři, kteří si chtějí k důchodu přivydělat. „Čerství absolventi, lidé, kteří přišli o práci, rozkoukávají se na trhu práce a mezitím si najdou brigádu, případně maminky na mateřské,“ popisuje.

bar, servírka

Výhodu mají ti, kteří si brigádu našli už během studia. Stejně jako 21letá Tereza. „Příjem je příjemnější i proto, že nejsem závislá na rodičích,“ vysvětluje svou motivaci.

Hledání práce zabere zájemcům mnohem kratší dobu než před rokem. Podle průzkumu pracovního portálu Profesia sežene zaměstnání nebo brigádu každý druhý Čech do jediného měsíce.

autoři: šše , zus
Spustit audio