Zachovali chladnou hlavu, když kamarád spadl do zatopené jímky. Teď mladí zachránci obdrželi medaile

1. prosinec 2022 12:43

Zážitek, na který se nezapomíná, má za sebou dvojice chlapců, kteří zachránili v říjnu v Uničově svého kamaráda. Spadl do jímky plné vody. Hasiči teď mladé zachránce ocenili za jejich statečnost medailí. 

Medaili krajského hasičského záchranného sboru udělilo ve středu jeho vedení i dvojici dvanáctiletých chlapců. Jan Nesvadba a Daniel Kohout v říjnu zachránili v Dolní Sukolomi, místní části Uničova, kamaráda, který spadl do zatopené jímky. Stali se tak v Olomouckém kraji nejmladšími laureáty hasičské medaile za záchranu života.

Medaile krajského hasičského záchranného sboru

„V Uničově jsou špatné rampy, tak jsme si je chtěli postavit sami. Tak jsme šli do opuštěné budovy. Přenášeli jsme desku, šli jsme pozadu, Martin si nevšiml díry a spadl tam. Zkoušeli jsme ho nějak vytáhnout, potom jsme volali o pomoc hasiče,“ vzpomínali po ceremoniálu chlapci pro Český rozhlas.

Podle hasičů zvládli kritickou situaci perfektně. Nebylo divu, že Kristina Nesvadbová, matka jednoho z chlapců, byla velmi dojatá. „Jsem na syna i Dana strašně pyšná. Zachovali se naprosto skvěle. Vážím si toho, že Hozník mohl být součástí tohoto velkého aktu,“ sdělovala své pocity. Ne jinak na tom byl Tomáš Kohout, otec druhého zachránce. „Jsem hrdý, že se zachoval správně,“ těšilo ho.

„Jsem na syna i Dana strašně pyšná.“
Matka Jana Nesvadby

Medaili za záchranu života chlapcům předal krajský ředitel olomouckých profesionálních hasičů Karel Kolařík. „Velice si vážím toho, jak se v tu danou chvíli zachovali. Nezpanikařili a tomu kamarádovi poskytli pomoc,“ uvedl Kolařík.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio