Záchrana legendárních Botasek? Výroba by se mohla přesunout do Zlína

15. březen 2023 10:53

Botasky ve Skutči skončily, tradiční značka by ale mohla pokračovat jinde. Chce ji koupit jiná obuvnická firma - společnost Vasky ze Zlína. Spustila kvůli tomu kampaň, která má převzetí slavné značky umožnit.

Majitelé zastavili provoz na začátku roku, ale o likvidaci firmy Botas požádali ještě před Vánocemi. Jako jeden z hlavních důvodů uvedli drahé energie. Provoz továrny byl příliš náročný, zdražily důležité materiály, byl problém sehnat kvalifikované zaměstnance. Ekonomické potíže ale měla firma už několik posledních let. Výsledek je takový, že Botasky, které se ve Skutči pod touto značkou vyráběly od roku 1963, skončily. O práci přišlo zhruba sedmdesát lidí.

Úplný konec slavné značky to ale znamenat nemusí. Zájem potvrdila obuvnická firma Vasky ze Zlína. Její zakladatel Václav Staněk ve videospotech, které byly zčásti natáčené i přímo ve Skutči, připomíná opravdu velmi silnou tradici Botasek, ale i obuvnického řemesla jako takového. A je podle něj nutné tyto hodnoty uchovat a zachránit. Mluví také o tom, že s majiteli zkrachovalé firmy existuje předběžná dohoda na odkoupení značky.

Vasky na zachování Botasek potřebují peníze. Firma spustila kampaň a hlavně výprodej pro Botas, jak akci nazvala. Tedy z prodeje vlastních bot chce zaplatit nákup skutečské značky. Podle Václava Staňka je kalkulace spočítaná tak, že jeho firma potřebuje prodat 8000 párů, aby si mohla transakci dovolit. A ve hře je prý i to, že se obnoví provoz ve Skutči, tedy že se budou Botasky šít tam, kde jsou doma.

Spustit audio

Související