Záchrana nosorožců bílých severních i návrat „převaláků“. To jsou projekty, které pandemie ohrožuje

28. duben 2020

České zoologické zahrady trpí výpadkem příjmů ze vstupného, ale jsou také ohroženy jejich důležité zahraniční projekty.

„Několik let jsme se připravovali na odběr vajíček z posledních dvou samic nosorožců bílých severních, které na planetě zůstaly,“ říká Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové. Při loňské výpravě do Keni ochranáři odebrali vajíčko a vytvořilo se embryo, pak proběhl druhý odběr. Ty další původně plánované na březen a na přelom června nejsou.

Je tady reálná hrozba, že kvůli pandemii se nosorožce bílého severního nepodaří zachránit.


Přemysl Rabas

„Máme ještě zadní vrátka, nám a také Američanům se podařilo získat z nosorožců severních bílých kmenové buňky,“ připomíná Rabas. Rozmnožení nosorožce pomocí jejich kmenových buněk je delší a nákladnější cesta, při které by se zoologové mohli obejít bez vajíček.

Čtěte také

„Nám se z kmenové buňky podařilo vytvořit srdeční buňku – jsme tedy na cestě, ale ta cesta bude ještě dlouhá a nákladná,“ předpokládá Rabas.

Návrat koní je ohrožen

Kvůli karanténě bojuje s problémy i Zologická zahrada hlavního města Prahy. Nejistou budoucnost má třeba projekt návratu koní Převalského do Mongolska.

„Mongolové přijali kvůli šíření nemoci z Číny bezpečnostní opatření velice brzo,“ říká ředitel Miroslav Bobek. „V oblasti se zavřely všechny možné hranice.“

Desátý transport v rámci v projektu návratu divokých koní jsme odložili o rok.


Miroslav Bobek

Čtěte také

„Uvidíme, jestli jde opravdu jen o odklad, nebo je to zrušení. Je třeba otázkou, jestli budeme mít i nadále k dispozici armádní letouny Casa,“ uvažuje Bobek.

Kromě návratu „převaláků“ pandemie komplikuje i další zahraniční projekty pražské zoo.

Začátkem března měla Zoo Praha naplánovánu velkou akci v Indii v souvislosti s gaviály, měli se jí účastnit Indové i Američané. „Tato akce se zrušila. A třeba i toulavý autobus v Kamerunu už dávno nejezdí, protože jsou zavřené školy. A takhle bych to mohl vypočítávat jedno po druhém…“ uzavírá smutně Bobek.

V přírodě žije posledních 200 gaviálů. Zoo Praha bojuje za jejich záchranu

Pandemie koronaviru komplikuje kromě zahraničních projektů i provoz areálů zoologických zahrad v Česku. Od 27. dubna už sice v omezené míře mohou přijímat návštěvníky, ale české zoo přišly kvůli karanténním opatřením o desítky milionů korun ze vstupného nebo z prodeje suvenýrů.

autoři: Ondřej Novák , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.