Záchranářem do morku kostí. Dobrovolník od února pendluje sanitkou na Ukrajinu

31. květen 2022

Záchranář Jan Doucha z Lokalizačního záchranného sboru ČR jel za poslední tři měsíce devatenáctkrát na Ukrajinu. Z tamních přeplněných nemocnic přivezl několik desítek pacientů, mnoha z nich zachránil život. Ukrajinské pacienty převzali lékaři z nemocnic v Ostravě, Olomouci, Praze a Pardubicích. 

Jan Doucha jezdí se sanitkou už 8 let. Dříve se věnoval výcviku záchranářských psů a jejich využití při hledání pohřešovaných osob. V Čechách poskytují monitoring osob v nouzi a současně transportní služby seniorům a a zdravotně postiženým občanům. K těmto účelům využívají tři velké sanitky a pět osobních vozů.

Devatenáctkrát na Ukrajinu

Jen pár dní po začátku ruské invaze na Ukrajinu se záchranář Jan Doucha spolu s kolegy rozhodl pomoci přeplněným ukrajinským nemocnicím. A to přesto, že se cestám na Ukrajinu v dobách dřívějších z bezpečnostních důvodů vyhýbal.

Ambulanci řídí záchranář Jan Doucha

Během tří měsíců přivezli několik velmi těžkých případů: "Snad  nejhorší případ, na který si vzpomínám, byl transport šestiletého chlapečka s těžkým pohmožděním mozku," vzpomíná Jan DOucha. "Lékaři mu nedávali příliš šancí na zlepšení a cesta do Čech byla dramatická, ale převzala si ho neurologická dětská klinika ve FN Ostrava a po týdenní léčbě se jeho stav zlepšil natolik, že ho mohli propustit do domácího ošetřování."  

Záchranář jako drahé hobby

Služby Lokalizačního záchranného sboru nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, finance na provoz si tak záchrannáři hledají sami v řadách sponzorů. Všichni proto mají jiná hlavní zaměstnání a práce záchranářů je pro ně náročným koníčkem. A co je k tomu vede? "To se těžko vysvětluje," směje se této otázce Jan Doucha, "já sám měl kdysi vážnou autonehodu, kdyby u mě cizí lidé nezastavili a nepomohli mi, už bych tu nebyl. Tam se asi objevila moje potřeba pomáhat lidem." 

Záchranář Jan Doucha uvnitř sanitky
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.