Žáci základních škol z Plzně, Dobřan, Stodu a Chotěšova natočili pozoruhodné vzpomínky pamětníků

19. prosinec 2022 14:35, aktualizováno

Rubriku Náš příběh po dobu 8 týdnů zajišťují pro ČRo Plzeň žáci základních škol z Plzně, Dobřan, Stodu a Chotěšova. Jde o týmy, které se zapojily do projektu Příběhy našich sousedů, realizovaný v rámci organizace Paměť národa, Post Bellum.

Žákovský dokumentaristický projekt Příběhy našich sousedů si klade za cíl probudit v nejmladší generaci zájem o moderní historii a dokumentaristickou práci. Reportážní týmy vyráží za pamětníky, natáčí jejich vzpomínky, dohledává si informace, navštěvuje archivy a muzea, mluví s odborníky. Výstupy své práce potom zveřejňuje na webu www.pribehynasichsousedu.cz a poprvé je uslyšíte také ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Osobní kontakt s pamětníkem je cenný nejen pro žáky, ale i pro pamětníky, kteří se takto setkávají s nejmladší generací v jiném kontextu, než jsou zvyklí. Projekt realizuje Post Bellum ve spolupráci se zřizovateli jednotlivých zapojených škol a dalšími partnery.

Výsledné zpracování rozhlasové reportáže probíhá přímo ve studiích Českého rozhlasu Plzeň pod dohledem profesionálních redaktorů a zvukařů.

Jednotlivé žákovské reportáže zde zveřejňujeme vždy po odvysílání.
________________________________________________________________

Pamětnice Karolína Remiášová
Vysíláme 31. října ve 14:35 a 3. listopadu v 11:10
Autorský tým: Tereza Sieberová, Michaela Soušková, Jakub Touš, Jan Touš a Daniel Hudec
Pedagogické vedení: Mgr. Miroslav Sedláček
Škola: ZŠ Chotěšov

Karolína Remiášová má vypravěčský talent a obdivuhodnou paměť. Jakmile se rozpovídá, posluchač zadrží dech a ani nedutá. Dramatické chvíle se střídaly s veselými, takže se žáci při natáčení i hodně nasmáli.

Pamětník Václav Pouba
Vysíláme 7. listopadu ve 14:35 a 10. listopadu v 11:10
Autorský tým: Anna Jedličková, Markéta Gruberová, Klára Pflugová, Lukáš Fišer a Hoang ThaiAn
Pedagogické vedení: Mgr. Martina Macánová
Škola: ZŠ Stod

Václav Pouba je skromný muž, který však jako malý chlapec prožil velmi těžké chvíle období druhé světové války. Vzpomínky na válečné období se zaryly hluboko do jeho mysli.

Pamětník Václav Kolovratník
Vysíláme 14. listopadu ve 14:35 a 17. listopadu v 11:10
Autorský tým: Fillip Hančík, Dominik Silovský, Anna Umnerová, Kristýna Málková a Marie Tomášková
Pedagogické vedení: Mgr. Michaela Hlaváčová
Škola: ZŠ Dobřany

Václav Kolovratník se narodil v roce 1939 v Dobřanech. V roce 1943 zahájilo spojenecké letectvo bombardování Škodových závodů. Václavova rodina viděla, jak namísto Škodovky míří letadla na Dobřany.

Pamětnice Božena Leváková
Vysíláme 21. listopadu ve 14:35 a 24. listopadu v 11:10
Autorský tým: Tereza Němečková, Tereza Thurnová, Natálie Vovsová a Jana Štruncová
Pedagogické vedení: Mgr. Martin Švácha
Škola: Církevní gymnázium, Plzeň

Božena Leváková je prababičkou jedné z dívek, které tvořily autorský tým. Rané dětství prožila během 2. světové války v Tlučné u Plzně. Při náletech na Škodovku se střepiny dostaly až do této obce, a tak se její rodina spolu s dvěma dalšími rodinami musela schovávat v malém stísněném sklípku.

Pamětník Ilja Šedo
Vysíláme 28. listopadu ve 14:35 a 1. prosince v 11:10
Autorský tým: Hana Klimešová, Kristýna Nováková, Tereza Hnátová, Klára Lebová, Ondřej Polanský a Kateřina Břízová
Pedagogické vedení: Mgr. Hana Touchová
Škola: 26. ZŠ Skupova, Plzeň

Dopad okupace naší země sovětskými vojsky v roce 1968 a následné změny ve společnosti byly motivem k tomu, že se Ilja Šedo začal stýkat s lidmi z řad Chartistů, kteří měli zájem o sociálně-politickou změnu ve společnosti. Na některá následná zatčení a výslechy vzpomíná dodnes se slzami v očích.

Pamětnice Zdeňka Ščasná
Vysíláme 5. prosince ve 14:35 a 8. prosince v 11:10
Autorský tým: Zuzana Vildmanová a Adam Benedikt
Pedagogické vedení: Mgr. Klára Kailová
Škola: 34. ZŠ, Plzeň

Zdeňka Ščasná je babičkou Zuzany Vildmanové. Během vyprávění vzpomínala především na příjezd vojsk Varšavské smlouvy i na chování vojáků, kteří po sobě zanechali vše zničené a pusté.

Pamětník Pavel Hauzner
Vysíláme 12. prosince ve 14:35 a 15. prosince v 11:10
Autorský tým: Hana Kanalošová a Barbora Rabochová
Pedagogické vedení: Mgr. Jiří Jirsa
Škola: 10. ZŠ, Plzeň

Pavel Hausner zažil jako malý chlapec druhou světovou válku. Když byla bombardovaná Plzeň, musel se chodit schovávat do krytů se svou matkou a sestrou. Jeho otec byl učitelem na gymnáziu a vždy musel zůstávat ve škole, takže nikdy nebylo jisté, zda se znovu shledají.

Pamětnice Jarmila Jakubcová
Vysíláme 19. prosince ve 14:35 a 22. prosince v 11:10
Autorský tým: Jana Witzku, Aya Al Aisami, Marie Anna Faistová, Johanna Faistová, Otakar Skácel, Borek Křovák, Viktorie Rábová, František Hlávka, Anežka Jakubcová, Jonáš Lavička, Emily Libertinová, Kristýna Pelcová, Marek Vicenda a Antonín Doubek
Pedagogické vedení: Mgr. Iva Pleskačová
Škola: ZŠ Plzeň-Újezd

Autoři této reportáže jsou úplně nejmladší ze všech účastníků - je jim jen 10 let. Pamětnice Jarmila Jakubcová pocházela z rodiny Kludských, která vlastnila cirkus, jehož sláva spadá až do 19. století. Pak ale přišla ve 30. letech krize a válka. V roce 1948 byl cirkus komunisty znárodněn. Otec Jarmily byl označen za kapitalistu a musel nastoupit do tábora nucených prací.

autor: Petr Handl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio