Žáci ze základních škol v Plzni se seznamují s etiketou

22. listopad 2022 08:30, aktualizováno

Jak správně pozdravit kamaráda a jak dospělou osobu? A co si obléci do divadla? I to se momentálně učí žáci v plzeňských základních školách, a to díky městské organizaci Krašovská Aktivity centrum.

Společenská pravidla a základy etikety se často mladí lidé dozvídají až v tanečních. Přitom čím dříve se začne, tím lépe se dají návyky osvojit. I proto městská organizace Krašovská Aktivity centrum připravila pro žáky základních škol provozovaných městem Plzní projekt nazvaný Etiketa pro děti.

„Nejprve jsme se věnovali etiketě pro dospělé. Pak nás ale napadlo, že je důležité, aby základy etikety ovládaly už děti. A tak vznikl náš projekt,“ vysvětluje Ilona Křížková z Krašovská Aktivity centrum. Výukový program pro školy je čtyřhodinový, přičemž lektoři každou třídu navštíví dvakrát na dvě vyučovací hodiny. Děti si hrají a zároveň se zábavnou formou učí například pozdravy, kdo komu první podává ruku, základy stolování a podobně.

Do projektu se zapojili například třeťáci ze Základní školy a mateřské školy Plzeň-Božkov. „Vnímáme ho jako zajímavé zpestření a zároveň pomoc, jelikož etiketa je oblast, na kterou není v rámci běžné výuky moc času,“ uvádí ředitelka školy Hana Stýblová.

Výuku etikety ve třetích ročnících základních škol podpořilo město Plzeň, jež na ni přispěje částkou přes jeden milion korun. Projekt přímo souvisí s knihou Etiketa pro děti, kterou letos v květnu Krašovská Aktivity centrum vydalo a jejímiž garanty jsou herec Jan Čenský, módní poradkyně a lektorka Lenka Bernardes a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio