Začíná lyžařská sezóna. Jako první v celém Česku otevřel sjezdovku SkiResort ČERNÁ HORA - PEC

26. listopad 2022 10:14

Ode dneška se v Krkonoších zase lyžuje. SkiResort ČERNÁ HORA - PEC otevírá první část sjezdovky Anděl a počítá se solidním zájmem návštěvníků. Hotely mají na první víkend letošní sezony už plno.

Čtěte také

Je pátek odpoledne a v Janských Lázních to zatím nevypadá, že by o víkendu měla vypuknout lyžařská sezóna. Na ulicích sice můžete potkat pár lidí, ale většinou jde o lázeňské hosty. Jenže vejdete do některého z hotelů a ve většině recepcí uslyšíte stejnou informaci.

„Zájem je, máme úplně plno. 47 lůžek v 17 pokojích,“ potvrzuje recepční Lenka, že bezmála padesát lůžek je v jejich hotelu na víkend obsazeno.

Nad svahem se válí hustá mlha a sníh to hraje se zbytky trávníku tak padesát na padesát.

Čtěte také

Ale sjezdovka - konkrétně sjezdovka Anděl - je na tom ale jinak, potvrzuje Jakub Janda ze SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC. „Díky počasí jsme čtyři dny technicky zasněžovali, teploty se pohybovaly kolem -7 až -10 stupňů, což pro nás bylo ideální. Podařilo se nám vytvořit zásobu sněhu, takže Anděl je nachystán pro 300 metrů lyžování. A čekáme na další mrazivé noci, abychom mohli dosněžit celou sjezdovku.

Na svah se nedostaneme, lanovka zatím nejede a v provozu bude až od sobotního rána. Stejně jako bar, na který jsou lyžaři na Černé Hoře zvyklí.

Vedle lyžování to je nahoře i na příjemnou procházku, říká Jakub Janda. „Nahoře bude možnost příjemné procházky pro nelyžaře. Možná i drobného bobování a sáňkování. Na cestách je v tuto chvíli v horních partiích sníh. Takže to budou procházky po sněhu.

Čtěte také

Provozovatelé skiresortu čekají na první víkend solidní návštěvu, dorazit by podle zkušeností z minulých let měli především zkušenější lyžaři, kteří se už nemohou dočkat začátku sezóny. Tenhle předpoklad s pokrčením ramen potvrzují i půjčovny lyží a vybavení, rekordní tržby asi ještě nebudou.

Přesto jsou připraveni, říká Milan Hruška z jedné z půjčoven. „Nahoře tedy pouští jen 300 metrů sjezdovky, což je pro takové skalní nadšence. Jsou to spíše místní nebo lidé, kteří jsou už hodně natěšeni. Ti si ale přivezou vlastní vybavení, protože ho budou chtít vyzkoušet. Málokdo si přijde něco půjčit.

Lyžovat na Černé Hoře v Krkonoších bude možné zatím jen o víkendech, v sobotu i v neděli do 16 hodin. Případné rozšíření i na další sjezdovky bude záležet na počasí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související