Začíná svátek filmu v Karlových Varech. Na plátnech se objeví 170 snímků a přijedou hvězdní hosté

1. červenec 2022 10:44

Červený koberec je už před hotelem hotelem Thermal připravený a karlovarský filmový festival může začít. Tentokrát už v tradičním termínu a bez proticovidových opatření. Od rána se už sice promítají první filmy, slavnostní záhajení návštěvníky ale čeká večer. Letošní 56. ročník otevře italský snímek Superhrdinové.

Romantické drama vypráví o mladém páru, který po několika letech ale řeší vztahovou krizi. A to v příběhu vyžaduje až nadlidskou sílu.

Tu má také herec Liev Schreiber ve snímku X-Man Origins. A právě ten dorazí na karlovarskou filmovou přehlídku také jako host. Po červeném koberci si projde i další hollywoodský herec - Geoffrey Rush. Na festivalu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jeho roli geniálního, ale zároveň šíleného klavíristy připomenou ve snímku Záře.

Čtěte také

Další hvězdou bude Benicio Del Toro, který převezme Cenu prezidenta festivalu na závěrečném večeru 9. července. Festivalový program nabídne s hercem například snímek Traffic – Nadvláda gangů. Na filmovém plátně tam diváci uvidí Del Tora jako zkorumpovaného policistu z americko-mexické hranice. Za tuto vedlejší roli dostal Oscara.

Ocenění pro Bolka Polívku a pocta Evě Zaoralové

Pocty se dostane českému herci Bolku Polívkovi, který od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky dostane také křišťálový globus. „Těch důvodů je spousta, držitel dvou Českých lvů, sedm nominací, žánrově rozkročen od Pelíšků až po Zapomenuté světlo. Spolupráce s režisérkou Chytilovou, natočili spolu pět titulů, podílel se i jako spoluautor scénářů. To jsou všechno věci, které rozhodly o tom, že je to ve své generaci velká osobnost,“ vysvětluje Bartoška.

Pořadatelé si výstavou a italským filmem Silnice připomenou i nedávno zesnulou Evu Zaoralovou. Ta byla dlouholetou uměleckou ředitelkou karlovarského festivalu a zmiňovaný snímek Silnice pro české diváky přeložila.

Spustit audio

Související