Začínají prázdniny, vysvědčení si z českých škol odneslo i mnoho ukrajinských dětí

1. červenec 2022 07:58

Třicátý červen pro žáky základních a středních škol znamená jediné – konec školního roku a začátek letních prázdnin. Vysvědčení si ze škol odnesly i děti z Ukrajiny, které k nám uprchly před válkou. Například v Jindřichově Hradci základní školy navštěvuje 43 ukrajinských žáků.

Celkem čtrnáct ukrajinských dětí dostalo vysvědčení na 5. Základní škole v Jindřichově Hradci. Orestovi a Tymovi je v páté třídě předala učitelka Jitka Vyhlídková. „Vy jste udělali nejvíce práce,“ ocenila.

Ministerstvo školství vydalo pro učitele metodický pokyn, jak ukrajinské děti hodnotit. Základní školy v Jindřichově Hradci postupovaly jednotně. „Dohodli jsme se, že se budeme řídit přesně tím pokynem, tedy hodnotit jenom předměty, kde je to pro ty děti vhodné. Samozřejmě nehodnotíme úroveň znalostí, to ani skrze jazykovou bariéru dost dobře nejde, ale hodnotíme spíš zájem, aktivitu a snahu se ve třídě projevit,“ popsal ředitel Pavel Štefl.

Ukrajinští žáci v Jindřichově Hradci dostali vysvědčení se známkami. „Slovní hodnocení jsme odmítli, protože by to bylo napsané v češtině a oni by tomu nerozuměli,“ vysvětlil Pavel Štefl.

Zatímco ukrajinské děti často ještě nevědí, co budou dělat o prázdninách, české děti mají jasno. „Já jsem s vysvědčením dost spokojená, mám jenom jednu dvojku. Na prázdniny mám v plánu dva tábory a pak pojedeme s tátou na cestu kolem České republiky,“ prozrazuje žákyně páté třídy.

Kolik dětí z Ukrajiny do školních lavic v září znovu usedne, zatím ředitelé nevědí. Čtyři děti zapsané na 5. základní škole v Jindřichově Hradci už se i přes pokračující válku s rodiči vrátily do vlasti. Do první třídy se tu naopak zapsali tři noví ukrajinští žáci.

Spustit audio

Související