Začínající advokáti a mladí lékaři: jak může vypadat cesta k vysněnému povolání?

29. červen 2022

Poslední díl podcastové série Pracanti o pracovních začátcích nejmladší generace jsme se zaměřili na mladé lékaře a budoucí advokáty. Tedy povolání, která podle výzkumů patří mezi vysněná. S čím se tyto dvě profese potýkají? Čím se jejich začátky liší a čím naopak podobají? A jsou opravdu tak prestižní?

„Člověk jako sekundární lékař dostává spíš přes prsty než cokoliv jiného,“ směje se Anna otázce, jak zvládá nepropadnout představě o vlastní důležitosti. Její cesta k medicíně byla klikatá. Nejprve vystudovala žurnalistiku. Ke studiu medicíny ji inspirovala i péče o vlastní prarodiče –⁠ podobně, jak to v díle o pečovatelských profesích popisovali Aneta s Jakubem.

Lékařka Anna

Podobně oklikou se k práci koncipienta dostal Tomáš. Po absolvování právnické fakulty zkusil několik zaměstnání. „Nebaví mě dělat práci, která nepřináší aktuální a rychlý výsledek, která nemá dynamiku spjatou s advokacií a specificky s mou prací,“ říká Tomáš, který se věnuje zejména pomoci obětem trestných činů.

S prací koncipienta je spokojený. Advokátní kancelář, kde bude působit, si pečlivě vybíral. Jelikož tříletá koncipientská praxe, která je zároveň dalším studiem i výkonem práce, je podle zákona nutným předpokladem pro to stát se advokátem, jsou mladí koncipienti podle odborové právničky Šárky Homfray ve velmi zranitelné situaci. „Navíc se jedná o velmi žádané profese. Tři koncipienti připadají na jednoho advokáta a to se někdy pojí s negativními jevy. Například nízké odměňování, někdy i minimální mzda, dlouhá pracovní doba, spousta přesčasů. Někdy naopak nezáživná banální práce,“ popisuje odbornice.

Šárka Homfray

A co podle předsedy spolku Mladí lékaři, Martina Kočího, trápí začínající lékaře? „Dochází tady k takovému mírnému konfliktu generací, kdy ta starší byla zvyklá pracovat do úmoru. Byli zvyklí na 32hodinové a 54hodinové služby. To už dnešní generace nechce dělat. Starší primáři se na mladé lékaře dívají jako na nevděčné,“ říká. Podle něj navíc ve zdravotnictví vzniká i jistý genderový konflikt 70 % dnešních absolventů medicíny jsou ženy. České zdravotnictví na to ale dle jeho názoru není připravené.

Pusťte si poslední díl série a dozvíte se, jak Tomáš zvládá image prestižního povolání a proč si myslí, že jsou ve skutečnosti prestižní spíše pečovatelské profese. Dozvíte se také více o Anny projektu Medici na ulici i o tom, jaké to je začít kariéru lékaře v době pandemie. Pracanti, to jsou příběhy mladých lidí, ale také pohledy odborníků. Poslechněte si i celý rozhovor s odborovou právničkou Šárkou Homfray a Martinem Kočím, předsedou spolku Mladí lékaři.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.