Žádné mikročipy, autismus nebo magnety. Nic z toho vakcíny proti covidu-19 neobsahují

1. červenec 2021

Šíření dezinformací a konspiračních teorií kolem pandemie by mohla využít různá politická uskupení, vyplývá to z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu za rok 2020. Zpráva také konstatuje, že se demonstrací proti koronavirovým opatřením účastnili nejčastěji lidé, na které restrikce přímo dopadly, a také i ti, kteří uvěřili dezinformacím. Dezinformacím se věnuje další díl seriálu Koronafokusu se Zuzanou Machálkovou.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Dezinformace se často týkají očkování dětí. Trvdí třeba, že vakcína může způsobit autismus, což je dezinformace, která je spojená i s očkováním proti jiným onemocněním.

Anebo že tato věková kategorie vakcínu nepotřebuje, protože nepatří mezi rizikové skupiny. To už ale vědci vyvrátili v minulosti, na základě celé řady studií to popírá třeba i Světový poradní výbor pro bezpečnost očkovacích látek při Světové zdravotnické organizaci (WHO).

Čtěte také

Očkování, a to nejen u dětí, snižuje riziko nákazy a zabránit by mělo i těžkému průběhu onemocnění. Pediatři navíc upozorňují, že čím dál častěji se u mladých lidí objevují i příznaky nemoci. Takže už neplatí ani to, že by děti a mladí byli bezpříznakoví.

A v neposlední řadě epidemiologové mluví o tom, že ke vzniku kolektivní imunity musí být naočkovaných víc než 80 procent populace, a to včetně dětí. A k tomu se zatím ani zdaleka neblížíme.

Strach?

Dezinformace ale také vyvolávají strach – třeba provozovatelka obchodu s dětským zbožím na Olomoucku vyvěsila cedule s nápisem, že očkovaným lidem je vstup do prodejny zakázán. Důvodem je podle ženy to, že neškodnost mRNA vakcín zatím nebyla vědecky prokázaná a že očkování zvyšuje riziko přenosu nákazy od lidí, kteří kvůli vakcíně nemají příznaky onemocnění.

Čtěte také

Je to ale diskriminace zákazníků, kterou prověřuje i Česká obchodní inspekce, aza druhé  mRNA vakcíny vědci zkoumají už několik dekád a všechny schválené vakcíny, kterými se v současnosti očkuje, řádně prošly veškerým schvalovacím procesem.

Objevila se i informace, podle které je naočkovaný člověk schopný udržet na těle magnet, ale je to nesmysl. Vakcíny proti koronaviru neobsahují kovy ani mikročipy, které by očkovaného zmagnetizovaly. Ani se z očkovaného nestane 5G vysílač. Videa, která se to neúspěšně snažila dokázat, přitom měla na sociálních sítích miliony zhlédnutí.

Ověřené informace najdete buď na webu ministerstva zdravotnictví, na covid.gov.cz anebo nebo na stránkách Státního zdravotního ústavu. Dezinformace vyvrací i Evropská komise.

Většinou dezinformaci poznáte tak, že chybí jméno autora, zdroje, ze kterých čerpá, autoři rádi používají velká písmena, v textu zaznívají slova jako lež, konečně pravda, exkluzivní odhalení a podobně. Sledovat je třeba i datum textu – v řadě případů jsou to několik let staré články, které mají vzbudit dojem, že souvisí s aktuálním děním.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio

Související