Žádnou paniku. Nové živočišné a rostlinné druhy vznikají na světě rychleji, než mizí

17. červenec 2017

Špatná a dobrá zpráva. Živočišné a rostlinné druhy mizí z planety nejrychleji od doby vymizení dinosaurů. Mnohdy je to důsledek lidské činnosti a odborníci před tímto procesem často varují. Nyní ale přišli vědci s velmi pozoruhodným zjištěním. Díky činnosti člověka také čím dál více živočišných druhů vzniká. Píše o tom populárně-vědecký server Conversation.

Ty druhy, které navzdory člověku přežily, totiž často využívají výhod, které jim moderní doba nabízí. Tvrdí to alespoň Chris Thomas, profesor evoluční biologie z Univerzity v Yorku a autor knihy Inheritors of the Earth: How Nature is Thriving in and Age of Extinction (volně přeloženo jako Dědicové planety: Jak se přírodě daří i v éře vymírání).

Kvůli klimatické změně i stále intenzivnější dopravě se mnoho druhů rozšiřuje do nových lokalit a do nových částí světa. Tam se přizpůsobují novým podmínkám a některé se vyvíjí a proměňují v druhy nové. Někdy za to může lidský záměr, někdy třeba zvířata utečou do volné přírody při nehodě.

Tak například kakadu žlutolící ve své domovské Indonésii sice vymírá, ale naopak se mu začalo dařit v oblasti Hongkongu. Stejně tak činnost člověka leckdy prospívá i evoluci. Holubi dnes sedí spíše na střechách městských domů než na pobřežních útesech. Některé ryby se začaly ve svém cyklu rozmnožovat dříve, dokud jsou mladší a menší, aby tak snadněji unikly rybářským sítím.

Způsob, jakým lidstvo propojuje kontinenty, zkrátka výrazně zvyšuje mobilitu živočišných i rostlinných druhů. Samozřejmě, že tato mobilita způsobuje někdy problémy a vede k vyhynutí druhů. Ne vždy se všechny dokáží přizpůsobit, nebo se naopak přizpůsobí až příliš a vyhubí nějaký tamní druh, to se ale stává zřídka. Obecně platí, že více druhů vzniká, než umírá, tvrdí Thomas.

Kakadu

Mnoho druhů na světě mizí a někteří odborníci dokonce mluví o šestém masovém vymírání druhů v historii. Když se to stalo naposledy, vyhynuli dinosauři. Jejich zmizení ale vedlo k rozvoji jiných druhů a ke zvýšení diverzity. Thomas se domnívá, že jistou obdobu tohoto vývoje můžeme sledovat díky člověku i dnes. Jen v Británii takto za posledních pár tisíciletí přibylo na 2 000 nových druhů. Až jednou svět za miliony let zanikne, může na něm být naopak víc rostlinných a živočišných druhů než dnes, soudí Chris Thomas.

Příspěvek byl součástí výběru z médií Radia Wave, který si můžete poslechnout každou středu v 15:20.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.