Žádný zvláštní tribunál Rusko k odpovědnosti za válku nedonutí, věří novinář Zrno. Cíl je obejít ruské veto v OSN, vysvětluje europoslankyně Gregorová

18. leden 2023

Evropský parlament navrhuje zřídit tribunál pro vyšetřování zločinu agrese proti Ukrajině. Je takový speciální tribunál potřeba, nebo si se stíháním zločinů poradí Mezinárodního trestní tribunálu v Haagu? Europoslankyně Markéta Gregorová věří, že by instituce ulehčila práci všem dalším tribunálům, novinář Matyáš Zrno pochybuje, že Rusko se podřídí výroku jakékoliv instituce.

„Rusko nepřijímá jurisdikci Mezinárodního trestního soudu, proto nemůže být souzeno v ohledu nelegálnosti války, kterou rozpoutalo. Proto je založení nového tribunálu vhodné,“ uvádí v Pro a proti poslankyně Evropského parlamentu za Piráty Markéta Gregorová.

Čtěte také

Vedoucí zahraniční rubriky CNN Prima News Matyáš Zrno upozorňuje, že pokud Vladimir Putin neuznává autoritu haagského trestního tribunálu, neuzná ani jurisdikci jiného nového tribunálu.

„Tento zvláštní tribunál by měl být zřízen k vyšetření zločinu samotné válečné agrese. Tak se vytvoří základ pro potvrzení, že nešlo o sebeobrannou válku ze strany Ruska, což je v mezinárodním právu válka legální. To usnadní nárok na reparace a základ pro konkrétní soud válečných zločinů, za která jsou ruská vojska zodpovědná,“ vysvětluje europoslankyně.

Mezinárodní trestní tribunál se věnuje vyšetřování ruských válečných zločinů, proto nerozumím potřebě vytvářet instituci novou.
Matyáš Zrno

Novinář opakuje, že už existující Mezinárodní trestní tribunál se věnuje vyšetřování ruských válečných zločinů. „Takže to už probíhá v nějaké zavedené instituci, proto znovu nerozumím potřebě vytvářet instituci novou.“

Matyáš Zrno

Politička připomíná, že loni v březnu Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku okamžité zastavení války na Ukrajině, které Rusko ignorovalo. „Rozhodnutí soudního dvora je sice pro členské státy OSN závazné, ale pokud neuposlechnou, soud může věc přednést na Radě bezpečnosti OSN, kde má ale Rusko právo veta. A to je celý problém.“

Tribunál, o který EU usiluje, má být komplementární a vytvořit základ ilegality ruské agrese na Ukrajině pro všechny ostatní instituce.
Markéta Gregorová

I tak Zrno nevidí smysl zřízení nového evropského tribunálu. „Pokud má vytvářet nějakou pomoc Mezinárodnímu soudnímu dvoru, ale stejně to skončí na Radě bezpečnosti s možností ruského veta, tak kde je přidaná hodnota?“

Markéta Gregorová, europoslankyně (Piráti)

„Tribunál, o který EU usiluje, má být komplementární a vytvořit základ ilegality ruské agrese na Ukrajině pro všechny ostatní instituce. Až se rozhodne, že jde o ilegální válku, a až Ukrajina zvítězí, budeme moci procesovat další právní kroky, i když se do té doby OSN nereformuje,“ tvrdí Gregorová.

Publicista dále pochybuje o legitimitě evropského tribunálu. „Zní mi to, jakoby měl přinést nějaké soudní rozhodnutí ve sporu států, které nejsou členy EU, a to by mělo mít větší efekt než rozhodnutí dvou institucí, kde jsou oba dotčené státy členy.“

Čtěte také

Europoslankyně přiznává, že mezinárodní legitimita tribunálu není zatím zajištěna. „EU počítá se spoluprací se členy OSN. Očekáváme silnou podporu naprosté většiny pro zřízení tohoto zvláštního tribunálu, což mu legitimitu zajistí,“ věří Markéta Gregorová (Piráti).

„Už se v tom ztrácím. Šlo by tedy o instituci Evropské unie, nebo instituci OSN? Nebo o soud jedné instituce s podporou instituce druhé? Nerozumím tomu,“ zpochybňuje nezbytnost zřízení dalšího tribunálu pro posuzování angažmá Ruska na Ukrajině Matyáš Zrno.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.