Záhadný posel. Je tajemný Georg Rindt blázen, podvodník a hochštapler, nebo posel dobrých zpráv?

14. květen 2023

Spisovatel Egon Hostovský prožil více než polovinu svého života coby exulant v zahraničí. A téma vyhnanství zpracoval i v povídce Záhadný posel. Je to příběh o setkání vypravěče se zvláštním mužem, který působí jako blázen, ale možná není…

Čte: Ivan Řezáč
Připravila: Kristýna Franková
Napsal: Egon Hostovský
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 22. 8. 2022

Děj povídky se odehrává v roce 1939 v zahraničí. Když se mezi exulanty zjeví podivuhodný a tajemný Georg Rindt, nikdo netuší, zda je to blázen, podvodník a hochštapler, nebo posel dobrých zpráv.

Záhadný posel je součástí Listů z vyhnanství. Jde o příběhy vyprávěné v ich-formě a stylizované jako dopisy fiktivnímu příteli. Knižně vyšly Listy z vyhnanství poprvé v Chicagu v roce 1941, v Československu pak až po válce v roce 1946.

Egon Hostovský

Egon Hostovský se narodil v roce 1908 v židovské rodině majitele textilní továrny ve východočeském Hronově. Studoval na pražské filozofické fakultě, později ve Vídni. Od začátku 30. let působil jako redaktor v různých nakladatelstvích. V roce 1937 se stal úředníkem na ministerstvu zahraničních věcí.

Okupace Československa ho zastihla na přednáškovém turné v Bruselu. Odtud pak odjel do Paříže a později do Lisabonu. V roce 1941 zakotvil v Americe, kde působil jako úředník československého konzulátu v New Yorku.

Ve službách ministerstva zahraničí zůstal i po návratu do vlasti v roce 1947. Působil na velvyslanectví v Norsku, v roce 1949 se své funkce zřekl a stal se exulantem.

Od roku 1950 žil v Americe. Učil češtinu na vojenské škole, publikoval v amerických novinách a působil jako poradce pro evropské literatury a redaktor Rádia Svobodná Evropa. I v zámoří se etabloval jako spisovatel. V 60. letech žil nějaký čas v Dánsku. Zbytek život prožil opět v Americe, kde v květnu 1973 také zemřel a je tam pochován.

Hlavním tématem Hostovského literárních děl je izolace a samota, vnější i vnitřní. Mezi jeho nejznámější díla patří romány Dobročinný večírek, Nezvěstný nebo Cizinec hledá byt.

Spustit audio

Související