Záhady Pardubického kraje

Případ mrtvého na Králicku z poloviny 19. století. Bájní fextové a proč jich je tolik právě na Východě Čech? Existuje tajná chodba z Pardubic na Kunětickou horu? Co ukázalo nové pátrání pod zemí Opatovického kláštera a mají ve Vysokém Mýtě skutečně podobenku Karla Havlíčka Borovského?

Všechny epizody

V novém cyklu Na nedělní vlně Pardubic budeme rozkrývat několik záhad a tajemství Pardubického kraje. Budeme pátrat po pachateli hrůzného činu u novostavby lichkovského dvora na Králicku z roku 1845.

Za fexty, bájnými nepřemožitelnými siláky, které je těžké zabít a po smrti se jejich tělo nerozkládá, se vypravíme tam, kde údajně fextové žili. A  budeme zjišťovat, proč se pověstí o nich vyskytuje právě tolik v Pardubickém kraji a jeho okolí, dokonce se jim říká ochránci východních Čech.

Zkoumat budeme také možnost existence tajné chodby z Pardubic na Kunětickou horu, o které se píše v pověstech. Vypravíme se i do dalších podzemí měst Pardubického kraje, do Svitav, Moravské Třebové a Vysokého Mýta. Ve Vysokém Mýtě se také zastavíme v muzeu zjistit, zda tajemný muž na fotografii je skutečně Karel Havlíček Borovský, který do tohoto kraje rád jezdil.

A protože v Opatovicích nad Labem na místě, kde stával slavný opatovický klášter, nezbyla po něm s jistotou jediná stopa, podíváme se pod zem. A to díky nejmodernější technice – magnetometru a georadaru.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.