Zahájily ruské bezpečnostní složky předvolební kampaň, ptá se s nadsázkou Nězavisimaja gazeta

2. červen 2021

Ruská policie v pondělí večer zadržela bývalého šéfa opozičního hnutí Otevřené Rusko Andreje Pivovarova. V úterý následovala domovní prohlídka na chatě bývalého opozičního poslance Státní dumy Dmitrije Gudkova. I on byl zadržen – úřady ho prý podezřívají z nezaplacení dluhu při pronájmu nebytových prostor v letech 2015 až 2017.

Nezávislá televize Dožď připomíná, že domovní prohlídky proběhly i u Gudkovových blízkých spolupracovníků. Podle televize je jasné, že tyto události souvisejí s blížícími se volbami do Státní dumy.

Politolog Abbas Galljamov se domnívá, že se vláda poučila ze situace, ke které došlo v létě 2019 při volbách do moskevského městského zastupitelstva. Úřady tehdy nepohodlným kandidátům postupně zakazovaly kandidovat. Média pak měla o čem psát, což zase vyvolávalo nespokojenost občanů a přišly i protesty. Teď prý bude postup jiný.

Čtěte také

Je tu nový zákon o extremismu, který se vztahuje na mnoho kandidátů zároveň. Navíc úřady odstraňují potenciální opoziční kandidáty dlouho dopředu, takže i kdyby se zvedla vlna odporu, do podzimních voleb nejspíš nevydrží.

Podobný názor vyslovuje i Nězavisimaja gazeta v článku s ironickým titulkem Předvolební kampaň jako první zahájily bezpečnostní složky. Text připomíná, že jednu část ruské opozice v nejbližší době čeká prohlášení za extremisty, kdežto o druhé je už nějakou dobu známo, že představuje „nežádoucí element“.

Příslušníci bezpečnostních složek prý nejspíš pravidelně hlásí, jak úspěšně připravují cestu ke „svobodným a spravedlivým volbám“, jinak se jejich počínání vysvětlit nedá.

Špionážní aféra narušuje důvěru v NATO

Švédský deník Dagens Nyheter uveřejnil redakční komentář o evropské špionážní aféře. V pondělí vyšlo najevo, že americká Národní agentura pro bezpečnost, využívala v letech 2012 až 2014 spolupráce s dánskou zahraniční rozvědkou k tomu, aby špehovala nejen německou kancléřku Angelu Merkelovou ale i přední švédské politiky.

Čtěte také

Komentář připouští, že se k aféře můžeme stavět cynicky. Není snad pravda, že se podobné věci prostě dějí? Nad tím, co si Spojené státy dovolují, ale nejde jen tak pokrčit rameny. Špionáž totiž narušuje důvěru mezi přáteli a je otázkou, kolik americké arogance spojenci USA ještě skousnou.

Švédsko je dnes Severoatlantické alianci i svým skandinávským sousedům blíž než kdy dřív. To, že se Spojené státy za pomoci Dánska zmocní informací, které s nimi Švédsko nechce sdílet, však spolupráci rozhodně neprospívá. Jediný, kdo by z toho mohl mít prospěch, je ruský prezident Vladimir Putin, domnívá se autor komentáře.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.