Zahlédnout velké kopytníky v milovické rezervaci můžete ze tří vyhlídek i ze stezky vedoucí kolem

17. únor 2023

Bývalý výcvikový prostor u Milovic na Nymbursku už vojákům dávno neslouží. V současné době nad ním vládne opět příroda. V prostoru mezi Milovicemi, Benátkami nad Jizerou a obcí Lipník vznikla přírodní rezervace. Stala se domovem velkých kopytníků, kteří byli v minulosti v našich zeměpisných šířkách vyhubeni. A díky jejich návratu se vrátily i další vzácné druhy rostlin a živočichů. Nás touto pozoruhodnou rezervací provedl její zakladatel Dalibor Dostál.

Dalibor Dostál je původní profesí novinář. K přírodě měl ale vždycky blízko, kdysi se dokonce chtěl stát veterinářem. „Přes novinařinu jsem se ke zvířatům a přírodě vrátil zpátky, psal jsem o tom články. Jedním z témat bylo, že v naší přírodě začali vymírat motýli. A když jsem to probíral s vědci, ukázalo se, že důvodem je fakt, že lidé přestali v té krajině hospodařit, tak jako se to dělávalo dřív,“ říká zakladatel rezervace. V důsledku toho začaly růst různé druhy trav, které se v krajině prosazovaly a spolu s tím vymizela nejen původní květena, ale i motýli, kteří na ní byli závislí.

Proto se Dalibor Dostál rozhodl vybudovat rezervaci, ve které by populaci motýlů znovu obnovil. Středočeský kraj v té době hledal nové využití pro bývalý vojenský prostor u Milovic, a protože si toto území zachovalo velkou biologickou pestrost (přežila tam spousta vzácných druhů rostlin i živočichů), neboť se mu vyhnulo zemědělské hospodaření, které dnes využívá velké množství jedovaté chemie, zdálo se jako ideální.

Aby se ovšem příroda znovu dostala do stavu, v jakém bývala kdysi, bylo potřeba, aby na ní někdo „pracoval“. Ne však za pomoci strojů, ale přírodních sil. A tak bylo rozhodnuto, že se do zdejší přírody znovu vrátí zvířata, která tu v minulosti žila a která člověk v důsledku své zemědělské činnosti vyhubil. A sice velcí kopytníci – zubři, divocí koně a pratuři.

„První část rezervace vznikla v roce 2015 na zhruba 40 hektarech. Jako první se tam zabydleli divocí koně, čtrnáct klisen a jeden hřebec. Dnes se celá rezervace rozkládá na ploše asi 320 hektarů a žije v ní na sto dvacet velkých kopytníků. Ovšem s tím, že desítky dalších jsme převezli do jiných rezervací, protože po vzoru té milovické vznikly na různých místech České republiky rezervace další. Dnes jich je celkem jedenáct,“ říká Dalibor Dostál.

Kopytníkům se v milovické rezervaci daří skvěle. Svědčí o tom i fakt, že se všechny tři zmíněné druhy úspěšně rozmnožují a navíc jsou i ve výborné zdravotní kondici. Zároveň mají obrovský vliv na zdejší krajinu.

„Velcí kopytníci jsou označováni jako tak zvaní krajinní inženýři. Jsou to zvířata, která jsou pro vývoj té krajiny rozhodující. Jejich návrat vyvolal okamžitě další řetězec pozitivních událostí. Zásadním způsobem přibyly počty jedinců vzácných druhů. Ukázat je to možné na těch dvou nejvzácnějších – počty modráska hořcového Rebelova se zvýšily o 1 700 procent a počty nejvzácnější rostliny hořce křížatého se zvýšily o 5 500 procent,“ vypočítává zakladatel milovické rezervace.

Kromě toho byl nad územím rezervace letos v zimě spatřen vzácný orel mořský. „Zahlédli ho filmaři, kteří tam točí dlouhodobý časosběrný dokument. To nám udělalo opravdu velkou radost. Je to největší dravec, který se v České republice vyskytuje,“ říká potěšeně Dalibor Dostál.

Do rezervace by měl přibýt sysel

Prostor milovické rezervace je oplocený elektrickým ohradníkem. Přesto mají lidé možnost zvířata zahlédnout. „Kolem obvodu celé té rezervace vede okružní stezka, takže je možné ji obejít celou dokola. A protože se zvířata často zdržují na okrajích té rezervace, je poměrně velká šance je zahlédnout.“

Dalibor Dostál

Kromě toho jsou přímo u Milovic dvě dřevěné a jedna přírodní vyhlídka. Z těch je ještě lepší výhled do rezervace a zájemci tak mohou vidět, ve které části se zvířata zrovna nacházejí a potom se tím směrem po stezce vydat. Obejít celou rezervaci kolem dokola přitom zabere půl druhé hodiny.

A co by si Dalibor Dostál pro milovickou rezervaci do budoucna přál? „Byl bych rád, kdyby se podařilo vrátit ještě i další druhy, které tam před desítkami let žily. Mezi nejatraktivnější druhy, které bychom rádi do té přírody vrátili, patří například sysel,“ říká zakladatel rezervace.

Co zajímavého je ještě u Milovic k vidění a jaká místa má Dalibor Dostál rád v Kutné Hoře, kde bydlí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio