Zájem o fotovoltaiku se během dvou let zvýšil čtrnáctkrát. O vlastní výrobu elektřiny usilují i města

30. leden 2023 13:28

Obrovský nárůst zájmu o instalaci fotovoltaických elektráren evidují energetici. Za dva roky se na území spravovaném EG.D zvýšil čtrnáctkrát. Navíc by se mělo zjednodušit povolování staveb obnovitelných zdrojů.

„Všechny nás samozřejmě vystrašily ceny energií, takže jsme se rozhodli, že kde to půjde, fotovoltaiku uděláme,“ potvrzuje nezávislý starosta Strmilova na Jindřichohradecku Martin Novák.

Město chce využít i nabízenou podporu od státu na obnovitelné zdroje energie. „Patříme mezi ty šťastnější, kteří mají ceny energií do konce roku 2023, takže letos vyvineme velké úsilí, abychom to vyřešili masivní podporou fotovoltaiky,“ dodává starosta.

Fotovoltaické panely chce radnice umístit například na základní školu. „Tam teď máme dosluhující plynové kotle, takže je vzhledem k fotovoltaice logicky vyměníme za elektrické. Fotovoltaiku plánujeme i čističku, kde máme velkou spotřebu, může se promítnout i do veřejného osvětlení, které také chceme letos vyměnit, aby se to odrazilo v energiích do budoucna,“ říká Martin Novák.

Čtěte také

Snížit náklady a zvýšit svou energetickou nezávislost se snaží města i domácnosti. Zájem o instalaci fotovoltaických elektráren byl loni enormní. „Jen za loňský rok jsme na distribučním území společnosti EG.D, člena skupiny E.ON, evidovali 37 tisíc žádostí o připojení fotovoltaické elektrárny do distribuční sítě,“ uvádí mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák.

Nejčastěji se podle něj jednalo o elektrárny o výkonu do deseti kilowattů, tedy domácí elektrárny na střechách rodinných domů. „Nárůst je enormní, protože v roce 2021 jsme evidovali sedm tisíc žádostí, rok předtím jen 2600 žádostí,“ doplňuje.

Větší zájem měst a obcí o alternativní zdroje energie společnost EG.D očekává s nástupem takzvané komunitní energetiky a také se snazším povolováním jejich stavby, se kterým počítá novela zákona.

U zdrojů s výkonem do padesáti kilowattů nebude potřeba povolení stavebního úřadu ani licence Energetického regulačního úřadu. Tyto dokumenty dosud nemusely mít pouze zdroje do deseti kilowattů. Novelu schválil senát a čeká na podpis prezidenta.

Spustit audio

Související