Zájem o hrubou mouku na knedlíky klesá. Lidé se podle mlynářů Dubských opět naučili péci domácí chléb

18. říjen 2022

Mlýn rodiny Dubských v Bohutíně u Příbrami je zřejmě jediný provozuschopný mlýn na říčce Litavce. Jeho historie sahá až do 16. století. Prapradědeček současného majitele mlýn koupil v roce 1913. Jeho potomci historické stroje v 90. letech opravili a mlýn se opět rozběhl naplno. Běží nejenom ve dne, ale také většinu nocí v týdnu.

Na dvorku mlýna se pohybují tři generace mlynářů Dubských. Nejstarší Rudolf Dubský dohlíží na syna Jindřicha a na vnuka Tomáše, kteří právě zkoušejí umístit do výklenku pod střechou dřevěnou sochu svatého Jana Nepomuckého. Přivezl jim ji kamarád Josef Bondra, který pro ně patrona mlynářů vytvořil. Teď všichni napjatě sledují, jak bude soška ve výklenku vypadat.

Všichni mlynáři jsou překvapivě oblečení do montérek. „V noci se nám rozbil mlýn, a tak jsme ho brzo ráno začali spravovat, a proto jsme ještě v montérkách,“ usmívá se Rudolf Dubský. Mlýn se podařilo opravit, a tak se Tomáš vydává zkontrolovat, zda všechno běží, jak má. „Kamion couvne a do násypky mi vysype obilí. Pod námi jde šnek, čili dopravník, který to donese sem do našich pásových výtahů, kde jsou kapsičky. Ty to donesou do skladovacích sil,“ popisuje cestu zrna až k místu, odkud se dostává do čistírny a do šrotových stolic.

Co je základem kvalitné mouky

Vybavení jediného funkčního mlýna na říčce Litavce je původní z roku 1948. „Praděda, když dělal rekonstrukci, když to opravoval, tak vypočítal průtok vody na tři mlýnský stolice. Velkomlýny jich mají od 18 výš a každá jejich stolice dělá jeden druh práce. My na jedné stolici si musíme ručně štelovat, co zrovna chceme mlít,“ vysvětluje Tomáš. Zda bude mouka hladká nebo polohrubá, závisí na tom, jak k sobě přiblíží mlecí válce.

Mlynáři Dubští tvrdí, že základem kvalitní mouky je výběr kvalitního zrna a léty prověřený způsob zpracování. Někteří lidé si v době covidu začali doma péci vlastní chléb a pro kvalitní mouku jezdí přímo do mlýna. Dubští jsou na řemeslo zděděné po předcích patřičně hrdí. Případným zájemcům poradí s výběrem a ještě jim ukážou, jak se mele mouka. Práce mají stále hodně, a i když se mlýn téměř nezastaví, je na nich vidět, že ji dělají stále s radostí a láskou.

O jakou mouku je největší zájem? A proč je dobré návštěvu mlýna domluvit předem? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio