Zájem o nové občanské průkazy a cestovní doklady roste, na termín musíte někde čekat i několik dní

12. srpen 2021 09:09

Nechat si vyrobit nový občanský průkaz nebo pas může teď v létě znamenat i desítky minut čekání na úřadech. Zájem roste a internetové rezervační systémy bývají na některé dny úplně plné. Výrazný nárůst zaznamenali třeba na hradeckém magistrátu právě v uplynulém týdnu. Všechno navíc trochu komplikují nové podmínky pro vydání občanských průkazů.

„Objednávali jsme se dopředu a bylo to rychlé," říká Tomáš z Hradce Králové, který si na hradeckém magistrátu na rychlost odbavení nestěžoval, díky včasné rezervaci v online systému věděl, kdy má přijít a nové doklady dostal rychle.

Čtěte také

Podle vedoucí správního odboru Terezie Vitákové je to prakticky jediná šance, jak se k dokladům dostat bez čekání. Práce totiž mají úředníci opravdu hodně.
„Nárůst nabraných a vydaných dokladů v červenci a srpnu v porovnání s rokem 2019 je tak o tisícovku."

Zmíněná tisícovka znamená nárůst o patnáct až dvacet procent ve srovnání s dobou před začátkem pandemie. Částečně to může být tím, že si lidé nechávají obnovit propadlé doklady.

Doba, kdy byla platnost automaticky kvůli koronaviru prodloužena, je pryč, připomíná Markéta Hejčlová z městského úřadu v Novém Bydžově.
„Do dubna to bylo tolerováno, ale lidé chodí stále."

Čtěte také

A Terezia Vitáková z hradeckého magistrátu souhlasí.
„Myslíme si, že to nám teď hraje zásadní roli. Například cestovní pasy si lidé vůbec neměnili i když je už měli propadlé."

Srpen přinesl i novinku v oblasti občanských průkazů, ty musí nově obsahovat i biometrické údaje včetně otisků prstů. A tak se jen přijetí a zpracování žádosti protahuje až na trojnásobek obvyklého času, i proto, že se úředníci za přepážkami s novým systémem zatím sžívají. A na novinku si zvykají i klienti, i když někteří neradi.

„Pán mi odmítl dát otisky prstů, takže jsem ho poslala domů. A včera volal, že si vše pročetl, že je to opravdu v zákoně, tedy zítra by měl znovu přijít a otisky nám poskytne," popisuje Markéta Hejčlová.

Čtěte také

Přibrzdit rychlost odbavování může ledacos a tak když přijdete takříkajíc z ulice, bez objednání, budete nejspíš čekat, dává Terezia Vitáková příklad zrovna z tohoto týdne.
„Kolem poledne paní čekala zhruba půl hodiny. A další čtvrt hodinu trvalo, než byla nabrána do systému, takže tady strávila necelou hodinu."

Úřady počítají s tím, že každý den někdo bez rezervace přijde, i tak ale důrazně doporučují rezervační systém využít. I když na nejbližší dny už může být plno, jako v Hradci.
„Na občanské průkazy máme první volný termín 23. srpna."

A třeba v Novém Bydžově se ještě dá objednat na příští pondělí, to ale už brzy nemusí platit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související