Zájem o očkování proti korornaviru se za měsíc zdvojnásobil

14. říjen 2022 09:34

Zájem o očkování proti covidu-19 se v Pardubickém kraji za poslední měsíc výrazně zvýšil. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Čísla vyočkovaných vakcín jsou v porovnání se začátkem září dvojnásobná.

Za tento týden ještě nemáme kompletní data, ale pokud vyjdeme ze souhrnných údajů za minulý týden, tak nárůst zájmu je víc než dvojnásobný. Za první říjnový týden totiž zdravotníci aplikovali přes 3200 dávek vakcín, zatímco na začátku září to bylo jen lehce přes 1350. Trend je tedy jasný - od začátku školního roku zájemců o očkování proti covidu přibývá.

Opadajícímu zájmu v minulých měsících očkovací místa přizpůsobila svůj provoz a otevírací hodiny a teď je potřeba tyto kapacity zase navýšit. Například v Pardubické nemocnici je proto dnešek očkovacím dnem mimo plán.

„Ve srovnání s prvním měsícem nového školního roku je zájem o očkování v očkovacích místech Nemocnice Pardubického kraje téměř dvojnásobný. Například v Pardubicích tak přidávají další očkovací den v pátek 14. 10. Zda bude tento den otevřeno i v dalších týdnech, se uvidí podle poptávky,“ vysvětlila mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

Očkovací místa fungují ve všech čtyřech okresech Pardubického kraje, vakcíny mají také někteří praktičtí lékaři. Přesný a aktualizovaný seznam je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví.

Na první dávku už lidé nechodí

Stále platí, že největší zájem je posilující dávky - tedy o přeočkování. Hlavně druhá posilující dávka naprosto převažuje. Kdybychom vzali jako modelový příklad údaje z minulého pátku, tak to zdravotníci v celém kraji aplikovali přibližně 1100 vakcín, z toho skoro 990 připadalo právě na druhou posilující dávku. Prvoočkovanců je dlouhodobě minimum, z 1100 vyočkovaných dávek minulý pátek jich bylo pouze pět.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související