Zájem o testování na covid v posledních dnech v kraji stoupá, stejně jako poměr pozitivních vzorků

12. červenec 2022 07:31

V Královéhradeckém kraji roste počet provedených testů na koronavirus. Na jednotlivých odběrových místech jde ve srovnání s červnem o nárůst o desítky procent, přesto to jsou v celém kraji stále jen stovky testů týdně. 

Čtěte také

„No asi čaj s citronem.“ Paní Emílie z Trutnovska by na testy nešla, kdyby vyloženě nemusela. A nemoc - nemusel by to být ani koronavirus - by se spíš pokusila vyléčit doma. A podobně na tom byli i další oslovení lidé na různých místech v kraji. Většina z těch, kteří aktuálně jdou na test, tam jít musí.

To, že na testy chodí především dvě skupiny lidí, potvrdil mluvčí hradecké Fakultní nemocnice Jakub Sochor. „Více je lidí, kteří přicházejí s indikací od lékařů nebo hygieniků. Část zájemců o testování přichází kvůli možnosti vycestování do zahraničí.

Poměr lidí, kteří přijdou se žádankou od lékaře, a těch, kteří potřebují výsledek testu kvůli cestování, se v posledních dnech začíná mírně měnit.

Čtěte také

Potvrzuje to Petra Korchová, ředitelka jedné ze společností, které na Královéhradecku testování zajišťují. „Poměr samoplátců vůči indikacím byl v červnu opravdu půl na půl. A v červenci se začíná mírně zvyšovat, tak o pět procent, počet indikovaných pacientů. Tedy 55 procent indikovaných a 45 procent samoplátců.

Zájem o tesy zatím pořád není velký, zmíněná společnost má v Královéhradeckém a Pardubickém kraji celkem čtyři odběrová místa a v červnu odbavila v průměru 20 lidí denně, tedy 5 lidí na jedno pracoviště za den. V červenci statistiky narostly zatím na dvojnásobek.

Čtěte také

A rostou i v krajských nemocnicích, říká mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. „Minulý týden krajské nemocnice provedly celkem 330 covidových testů, z nichž 148 vyšlo pozitivních. Je to za týden zhruba dvojnásobný počet, než tomu bylo například v červnu, kdy nemocnice provedly v průměru týdně 245 testů, z nichž 66 vyšlo pozitivně.

Nemocnice, ani soukromé společnosti, zabývající se testováním, zatím neplánují rozšiřovat otevírací dobu odběrových center, ta stávající dosud stačí. Pokud ale bude potřeba, navýšit kapacity testů nebude problém.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související