Zájemci o vakcínu mají k dispozici čtyři varianty očkování. Jak postupovat?

Během léta ukončila činnost velká očkovací centra, protože chodilo stále méně lidí a naopak vznikla očkovací místa bez registrace. Na podzim se dá opět očekávat rostoucí počet zájemců o vakcinaci. Kde se mohu nechat očkovat a za jakých podmínek?

Na rozdíl od jara jsou momentálně k dispozici čtyři možnosti očkování. Novinkou je očkování bez registrace, které sice nevyžaduje žádnou předchozí přípravu, očkovaný ale zase musí počítat s tím, že procedura na místě se může protáhnout. Podle počtu aktuálních zájemců tak na očkovacím místě stráví namísto obvyklých deseti minut třeba i půl hodiny.

Čtěte také

Pro ty, kdo si naopak rádi věci plánují, stále funguje možnost objednání se na přesný čas. Všechna očkovací centra by podle informací ministra zdravotnictví měla nabízet obě tyto varianty. K očkování proti covidu-19 mohou zájemci využít také služby mobilních očkovacích týmů a poslední možností je očkování u praktického lékaře.

Kde najít seznam všech očkovacích míst?

Nejjednodušší je začít na ministerské stránce ockoreport.uzis.cz. Na interaktivní mapě si můžete rozkliknout očkovací místa v jednotlivých městech. U každého je uvedena otevírací doba, druh a množství používané vakcíny a také informace, jestli očkují děti. Díky přednastaveným parametrům se snadno dá najít očkovací místo přesně podle vašich požadavků.

Ti, kdo si chtějí zamluvit konkrétní čas, by se měli před registrací podívat na stránky ockovani.opendatalab.cz. Ty vznikly jako projekt ČVUT a dozvíte se na nich mimo jiné i množství lidí, kteří na očkování na daném místě momentálně čekají, a dobu, po kterou budete na termín čekat.

Zachraňte vakcínu

Důležitá je kolonka Volné vakcíny, kde praktičtí lékaři nabízejí přebytky svých vakcín. Díky tomu se mnohé využily těsně před uplynutím data použitelnosti.

„Lékař tam může napsat, kolik vakcín chce veřejnosti nabídnout a do poznámky třeba uvést, v jaké termíny je nabízí. Myslím, že tímto způsobem se podařilo udat tisíce, možná desetitisíce vakcín,“ uvádí jeden z autorů webu Marek Sušický s tím, že přesnou evidenci si provozovatelé stránek nevedou.

Čtěte také

Třetí dávka? Pfizer nebo Moderna

Podle odborných studií není kombinace vakcín zvláště v několikaměsíčním odstupu vůbec žádný problém. K přeočkování jsou vyhrazeny takzvané mRNA vakcíny, tedy Pfizer nebo Moderna.

V Česku se zatím doporučuje třetí dávka lidem nad 60 let, chronicky nemocným nebo zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách, a to minimálně 8 měsíců po předchozím očkování. Všem, jichž se možnost přeočkování týká, posílají očkovací místa upozorňující SMS.

autoři: Eva Kézrová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související