Zájemců o pomoc od Potravinové banky je čím dál víc i na jihu Čech. Na podzim bude možná ještě hůř

23. srpen 2022 11:20

Tři sta kilometrů denně najedou po Jihočeském kraji pracovníci Potravinové banky. Z obchodů svážejí vyřazené potraviny, které jsou těsně před expirací nebo mají poškozený obal. Obratem je potom distribuují potřebným. Ve skladech ale chybí trvanlivé potraviny.

O pětinu větší rozpočet než loni má letos Potravinová banka Jihočeského kraje. I jí rostou náklady na energie a taky na pohonné hmoty. Denně její pracovníci najedou až tři sta kilometrů. V době covidu se počet klientů banky zdvojnásobil a na podzim kvůli rostoucím nákladům na život zřejmě dál poroste.

S Janou Šojdelovou, vedoucí skladu českobudějovické potravinové banky otvírá redaktorka Lucie Hochmanová velké banánové krabice, které právě jeden z jejích kolegů do skladu přivezl z obchodů. Čerstvé potraviny tu rozdělují přednostně i proto, že těch trvanlivých mají zásobu zhruba jen na jeden měsíc, potvrzuje ředitelka Kristýna Škabradová.

„Čeho máme nedostatek, tak to jsou trvanlivé potraviny, které si velmi šetříme a aktuálně poptávku po potravinové pomoci se snažíme uspokojovat z potravin čerstvých, pokud jsou. Trvanlivé rozdělujeme opravdu velmi obezřetně a čekáme, že ta situace bude na podzim ještě horší, takže abychom měli co rozdávat.“

Větší zásobu trvanlivých potravin banka zřejmě získá až v listopadu po potravinové sbírce.

„Sbírka nám poslouží primárně na to, abychom měli ten základ vařící. Ze sbírky jdou těstoviny, rýže, oleje, konzervy, dětské věci,“ dodává Jana Šojdelová s obavou, že zvyšování cen potravin společně se snahou domácností šetřit způsobí, že při podzimní sbírce nebudou moct být lidé tak štědří, jako v minulosti. Například letos na jaře lidé v celém Česku darovali 325 tun zboží, z toho 292 tun potravin, ze kterých bylo možné připravit 584 tisíc porcí jídla.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online.

Spustit audio