Zajímavou metodu 5-2-1-0 pro boj s dětskou obezitou a nadváhou doporučuje psycholožka Aneta Rychová

22. červenec 2021

Déle než rok trvající koronavirová pandemie měla negativní dopad i na hmotnost našich dětí. Některé přibraly i desítky kilogramů. Jak dostat potomky zpátky do kondice? Kdy to zvládne sama rodina a kdy už je dobré vyhledat pomoc odborníků? A jak vůbec s dětmi o životosprávě mluvit?

Psycholožka a psychoterapeutka Mgr. Aneta Rychová z Olivovy dětské léčebny hovoří v naší radioporadně na téma: obezita a nadváha u dětí.

Negativní vlivy často přetrvávají, jsou jako setrvačník, který rozjede autíčko a potom se už horko těžko zastavuje.
Mgr. Aneta Rychová, psycholožka a psychoterapeutka

„Problematika obezity u dětí se stává v naší společnosti určitě závažným problémem. Podle nejrůznějších studií z doby před koronavirem, což znamená, že pravděpodobně ta čísla budou nyní ještě větší, bylo zjištěno, že každé páté dítě ve věku 11 až 15 let trpí buď nadváhou nebo obezitou. Jde zhruba o 154 tisíc obézních dětí."

Čtěte také

Patříme tedy k největším tlouštíkům v Evropě? A pandemie ještě celou tuto situaci zhoršila?

„Určitě. Dětí s nadváhou je více, signalizuje nám to i větší zájem o naše služby. Tento problém tak ještě nabyl na důležitosti. Příbytky hmotnosti jsou kolem 5 až 10 kilogramů. A máme i děti, jejichž přírůstek na váze je kolem 20 kilogramů. Průměr nárůstu hmotnosti je 6 až 8 kilogramů za dobu, kdy platila koronavirová opatření a omezení."

Kde hledat příčiny nárůstu váhy?

„Jedná se především o pozitivní energetickou bilanci plus prostředí. Pouze 2 až 5 procent těchto případů nesouvisí s rodinou nebo prostředím. Tedy jedná se zejména o nesprávné stravovací návyky a nedostatek pohybu. Existují samozřejmě i další vlivy, ale toto jsou dvě hlavní příčiny."

Olivova dětská léčebna - komplexní přístup k prevenci, léčbě a péči o děti.

Kdy už začínáme hovořit o obezitě u dítěte?

„Obezita u dětí se posuzuje trošku jinak než u dospělých. Vyjadřuje se takzvanými růstovými percentilovými grafy, které ukazují, jak si dítě stojí v rámci celé populace. A o nadváhu se jedná, pokud je dítě na 90 percentilu a výše. Obezitu potom představuje 97 percentil a výše. Tyto grafy sledují pediatři při preventivních prohlídkách, rodiče si je mohou stáhnout z internetu a existují také takzvané dětské BMI kalkulačky, kde je možné  si hodnoty zjistit."

„Dětská obezita také samozřejmě přináší i různé zdravotní komplikace a je jen otázka času, kdy se projeví. Už i u dětí zjišťujeme, že mají zvýšený krevní tlak, mohou mít diabetes druhého typu. Velmi často mají problémy s vadným držením těla a s klouby nebo se jim špatně dýchá. Těch následků je velmi mnoho."

Čtěte také

„Základem je komunikace. Je důležité s dítětem mluvit a naslouchat mu. Obezita bývá důsledkem nějakého dalšího problému. Často se setkávám s tím, že děti samy sebe nemají rády, mají různé obavy a strachy, potíže se zvládáním emocí, stresu, problémy ve vztazích nebo nemají kamarády. A proto nemají důvod chodit ven, jako se chodilo dříve. Veškerý sociální kontakt se pak odehrává prostřednictvím internetu. Také je důležité jít našim dětem ve zdravém životním stylu dobrým příkladem. Dítě v tom nesmí zůstat samo."

„A velmi důležitá je podpora rodiny. Chvalme své děti, když se o něco snaží, podporujme je, když chtějí změnit své stravovací a pohybové návyky. Není to vůbec jednoduché. Vlivy na ně útočí ze všech stran, proto je potřebné zázemí a opora v rodině."

Metoda 5-2-1-0

„Doporučujeme metodu 5-2-1-0. To znamená 5 porcí zeleniny a ovoce, maximálně 2 hodiny volného času strávené u obrazovek tabletů, počítačů a mobilů, 1 nebo víc hodin pohybu denně a nulová tolerance ke sladkému pití. To je opravdu velký problém. Často když omezíme sladké pití a pijeme čistou vodu, na což děti nejsou zvyklé, tak už nastartujeme váhovou redukci."

Aneta Rychová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Anetou Rychovou na téma obezity a nadváhy u dětí si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související