Zákaz billboardů v blízkosti dálnic a silnic prvních tříd mnozí majitelé nerespektují. Zatím jich zmizela čtvrtina

Silničářům z Olomouckého kraje se zatím podařilo odstranit z ochranných pásem kolem cest jen čtvrtinu nelegálních billboardů. Zákon, který reklamní plochy u dálnic a silnic prvních tříd reguluje, přitom platí už pět let. Úředníkům se nedaří některé majitele billboardů vypátrat nebo je k odstranění plochy přimět.

U silnice z Olomouce do Přerova mohou řidiči narazit na několik nelegálních billboardů. Podobná situace je i u silnice z Olomouce do Šternberka. „Pár billboardů tam zůstalo v úseku Olomouc–Bělkovice. Myslím, že jeden je ještě u Šternberka. Tato reklamní zařízení putují asi mezi čtyřmi firmami,“ popisuje hlavní problém František Pěruška z odboru dopravy Olomouckého kraje, proč se reklamní plochy nedaří odstranit. Nelegálních billboardů podle něj bylo před pěti lety podél silnic v Olomouckém kraji zhruba 400. Odstranit se jich doteď podařilo asi sto. Tedy čtvrtina.

„Provedeme klasickou kontrolu, u každého reklamního zařízení zastavíme, zaměříme souřadnice, které si necháme promítnout do katastru tak, abychom viděli vlastníka pozemku. V případě, že nezjistíme vlastníka toho konkrétního zařízení, kontaktujeme vlastníka pozemku,“ dodává Pěruška.

Za nezákonné umístění reklamy hrozí vlastníkovi pokuta. Úředníci ale často nejsou schopní se skutečného majitele dopátrat. Některé případy už skončily i u soudu. „Ve čtyřech případech, které byly u soudy, byly čtyři zrušeny. I když byly doloženy dvacatery kupní smlouvy,“ uzavřel Pěruška.

Reklamní plocha umístěná v ochranném pásmu přitom může být podle Miroslava Charouze z olomouckého Besipu nebezpečná. „Problém je to zejména z toho důvodu, že to odvádí pozornost řidičů. To jsou cenné vteřiny, které mohou rozhodovat při dobrzďování k nějaké koloně a podobně,“ upozornil Charouz.

Dalším problémem je podle něj i kovová konstrukce některých ploch, která při nárazu dokáže auto doslova rozpárat.

Spustit audio