Zámecký areál v Hradci nad Moravicí tvoří zcela odlišné zámecké budovy. Liší se slohem i barevností

12. srpen 2022

Zámecký areál se rozkládá ve členitém a místy skalnatém terénu v bezprostřední blízkosti náměstí v Hradci nad Moravicí ve Slezsku. Tvoří jej rozlehlý přírodně krajinářský park s řekou Moravicí a dvěma zámky, které už na první pohled zaujmou svou naprosto odlišnou architekturou.

Zatímco Červenému zámku z výrazně barevných, pálených cihel je teprve něco přes sto let, historie Bílého zámku sahá až do dob dávných Slovanů. Už v 8. století tu měli své hradisko, na jehož základech postavili Přemyslovci knížecí gotický hrad. Ten byl později přebudován na renesanční zámek a i v průběhu dalších let byl různě přestavován.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Po šest generací vlastnil zámek šlechtický rod Lichnovských, z nichž Karel Maria Lichnovský se zasadil o poslední razantní změny a empírovou přestavbu Bílého zámku. Právě on také nechal postavit Červený zámek s konírnami, kočárovnou a hradební zdí.

Jedinečnost zámeckého komplexu v Hradci nad Moravicí spočívá také v tom, že je jediným v Moravskoslezském kraji, kde se dochoval kompletní původní zámecký mobiliář.

Bílý zámek dnes nabízí dva prohlídkové okruhy. Hlavní okruh zahrnuje reprezentační společenské salony i soukromé interiéry knížecího bytu. Součástí okruhu je i komorní výstava portrétu kněžny Mechtildy a obrazu Vězeň od malíře Oskara Kokoschky. Doplňkový prohlídkový okruh pak návštěvníky zavede do pokojů hostinského apartmá, přijímacího loveckého salonu, do erbovního sálu a do zámecké kaple se sakristií.

Hlavní okruh zahrnuje reprezentační společenské salony

Návštěvníci mohou v prostorách Bílého zámku obdivovat skvostně zrekonstruované pokoje a sály s množstvím zrestaurovaných původních exponátů. Hradecký zámek nadchl svou atmosférou svého času i řadu slavných literátů a hudebníků, mezi nimi i Niccolu Paganiniho, Ference Liszta nebo Ludwiga van Beethovena.

Spustit audio