Zámecký park v Tovačově ukrývá zajímavé stavební památky. Kromě soch i kašnu a altán

2. prosinec 2021

Zámek Tovačov s typickou dominantou přezdívanou Spanilá věž patří na Přerovsku v Olomouckém kraji k oblíbeným turistickým cílům. Za prohlídku ale stojí i rozsáhlý zámecký park, který tvoří přirozenou zkratku ke staré dubové aleji a okolním rybníkům. Nabízí nejen pohled na samotný zámek, ale i řadu zajímavých stavebních a kamenných památek.

První pozoruhodnou stavbu objevíte hned při vstupu do zámeckého areálu. Budete procházet Pernštejnskou bránou pod stejnojmennou věží z poloviny 16. století. Z časů, kdy zámek patřil rodu Pernštejnů. Hned za průchodem se ocitnete v parku, který vznikl přeměnou původní barokní zahrady.

Na konci 19. století, kdy zámek vlastnil rod Gutmannů, nahradily okrasné květinové záhony stromy typické pro park v anglickém stylu. Sázely se lípy, duby, z jehličnanů smrky a tisy. Některé z nich v parku, který nyní čeká rozsáhlá obnova, rostou dodnes.

V zámeckém parku stojí i velká kamenná kašna. Pochází z poloviny 18. století z dílny uznávaného barokního sochaře Bohumíra Fritsche. Symbolizuje polohu města i zámku na nedalekém soutoku dvou řek - Bečvy a Moravy. Další památkou je pískovcová socha Jana Nepomuckého nacházející se po pravé straně cestou k zámku. Od malého kovového mostu přes druhý hradní příkop je zase vidět socha sv. Václava v životní velikosti, také od Bohumíra Fritsche.

Zámecká studna dávala skvělou vodu

U středověké hradby stojí opravený altán. Pochází z konce 19. století, z časů Gutmannovských. Ve své době sloužil jako kuželna. Naproti němu je vidět čtvercová stavba, která je založena přímo do hradního příkopu. Jde o studnu, o které se traduje, že voda z ní byla mnohem lepší než ze studny na náměstí. Čerpala prý z větší hloubky a byla chladnější.

Bývalá studna

Na samotném konci zámeckého parku narazíte na patrový objekt postavený do půlkruhu – tak zvané předzámčí. V minulosti sloužil jako zázemí pro početný personál zámeckých pánů a později zaměstnanců velkostatku. Tedy lidí, kteří na panství pracovali na polích, v lesích a obhospodařovali místní rybníky. K těm se od východu z parku dostanete za pár minut. První z nich se jmenuje Kolečko, soustavu dalších pak objevíte na konci staré dubové aleje.

Zámek v Tovačově představuje rozsáhlý komplex budov ohraničující dvě nádvoří východně od centra města. Od roku 1958 je na seznamu kulturních památek, památková ochrana zahrnuje i budovy předzámčí s parkem a barokní sochařskou výzdobou.

autor: Jana Zemková
Spustit audio