Zámek, pivovar i pražírnu kávy mají v Medlešicích

21. listopad 2021

Medlešice jsou od roku 1988 částí Chrudimi. Jejich samostatná historie je ale velmi dlouhá, zajímavá a sahá až ke středověké tvrzi. Na jejím místě dnes stojí barokní zámek a nedaleko pivovar, který tam měli už od 17. století.

Původně se jmenovaly Mezilesice, alespoň tak se o nich píše v první písemné zmínce z roku 1229. Tehdy to podle starých kronik bylo místo obklopené převážně dubovými lesy, které se stalo majetkem Opatovického kláštera.

Kdy přesně v Mezilesicích vznikla středověká tvrz, nevíme. V roce 1415 tam už stála a dochovala se také informace, že její majitel, zeman Buzek z Mezilesic se oficiálně postavil za mistra Jana Husa a proti jeho upálení. Tvrz o dvě století později ale neodolala řádění Švédů za třicetileté války. K té době se váže romantická legenda.

Zámek, poklad, ochránci Medlešic

Podle pověsti je v Medlešicích dosud neobjevený poklad. Jedná se o staré mince a medaile, které údajně místní ukryli právě před postupujícími jednotkami švédských vojáků. A schovali tak dobře, že ho do dnešních dnů nikdo nenašel. Prý by měl být ukryt pod kořeny některého z nejstarších stromů. Takové bývaly v zámeckém parku, který byl ale od té doby už několikrát upraven.

Další legenda, která se váže k Medlešicím, mluví o tom, že je obec chráněna ze všech čtyř stran. Od Markovic u dvou kaštanů stojí socha sv. Antonína, ve směru na Dřenice na obec dohlíží svatí Jan a Petr,  od Mikulovic je chráněna kostelem a od Chrudimi pískovcovým křížem.

Dnešní barokní podoba zámku pochází z roku 1727 a měl by stát právě na místě bývalé středověké tvrze. Zdivo tvrze se dochovalo podle odborníků v severní a částečně také střední části zámku. Jeho součástí je také krásná kaple, v níž se pořádají jednou za rok poutní mše. Jinak z původního vybavení zámku kromě pěti kachlových kamen a jedné skříně nic nezbylo.

Socha Jana Nepomuckého před medlešickým pivovarem by si zasloužila opravu, hledají se na ni peníze

Po válce budova jako majetek Němců propadla státu a posléze v ní sídlil národní výbor a od 60. let také mateřská škola. Ta je v zámku dodnes, a kromě ní slouží stavba jako komunitní centrum obce. Ale pouze bez druhého patra, na jehož opravu se dosud nepodařilo sehnat peníze.

Rybníky, pivovar, pražírna kávy

V obci kdysi měli čtyři rybníky, z nich se do dnešních dnů dochoval jen jeden, a to ten u místního pivovaru. Medlešický pivovar má sám o sobě velmi bohatou historii, z počátku spjatou se zámkem, naproti němuž také stojí zřejmě od druhé poloviny 17. století. Bohužel měl po roce 1948 nucenou přestávku. Znovu se tam začalo vařit pivo v roce 2001 a od té doby tam uvaří ročně okolo 300 hl světlého nebo černého nefiltrovaného dvanáctistupňového ležáku.

Tak praží kávu v Medlešicích

V Medlešicích také kdysi stávala cihelna nebo palírna, ve které pálil líh z brambor. Ty už v obci neexistují, daří se tam ale spoustě dalších firem a společností. Například před 8 lety tam jeden z místních občanů vybudoval pražírnu kávy. Kávová zrna dováží z celého světa a vyrábí z ní několik desítek druhů kvalitní kávy, která si získala oblibu nejen v regionu, ale po celé České republice. Káva z Medlešic se také stala držitelem regionální značky letošního roku.

Spustit audio

Související