Záněty srdečního svalu či poškození imunitního systému. Na internetu se šíří další dezinformace o vakcínách

Zpochybňování očkování proti covidu-19 nebo lži o některých vedlejších účincích vakcín mají na internetu nejrůznější podoby. Na dezinformačních serverech podle analytiků tento měsíc rychle přibývá počet článků souvisejících s pandemií. Kde shánět relevantní informace a čemu naopak nepodléhat?

Cílem je vyvolat strach

Od začátku prosince v souvislosti s covidem přibývá manipulativního obsahu. Jde o zhruba padesát článků denně. Srovnatelný počet byl naposledy v březnu. Dezinformační weby reagovaly mimo jiné na možnost očkování dětí od pěti let.

Objevuje se lživý obsah o vedlejších účincích vakcín zejména v souvislosti s dětmi. Že způsobují záněty srdečního svalu, ničí imunitní systém, což není vědecky podložené. Cílem dezinformátorů je vyvolat obavy u rodičů dětí, aby je nenechali očkovat,“ popisuje bezpečnostní analytička Markéta Řeháková.

Dezinformační weby se na podzim více věnovaly předvolebnímu dění, a teď znovu obrátily pozornost ke covidu. Velkým terčem dezinformátorů je teď také povinné očkování.

Nejen dezinformace, ale i nepochopení

Obracejí se i proti účinnosti vakcín. Nemusí jít o cílené dezinformace. Někdy stačí nepochopení, k čemu jsou schválené vakcíny dobré. Od začátku bylo například jasné, že nezabrání přenosu viru a že virus bude mutovat.

„Vakcíny nebyly navrženy jako ochrana proti infekci, ale aby zabránily závažnému průběhu onemocnění, hospitalizaci a úmrtí – v tom se doposud osvědčily,“ připomíná zmocněnec Světové zdravotnické organizace pro krizové situace Mike Ryan.

Pozor na ověřené zdroje informací

Rozhodně se vyplatí čerpat z ověřených zdrojů informací. Můžeme zmínit weby ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Evropské lékové agentury. Tam lze informace také ověřit, protože leckdy se můžou na síti objevit upravené údaje, či informace vytržené z kontextu.

autoři: Štěpán Sedláček ,
Spustit audio

Související